Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Κονγκό: 15 κυανόκρανοι σκοτώθηκαν μετά από επίθεση ανταρτών

Ο πρόεδρος της Τανζανίας Τζον Μαγκουφούλι δήλωσε «σοκαρισμένος» και «θλιμμένος» από την επίθεση εναντίον μιας βάσης Τανζανών κυανόκρανων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 και τραυματίστηκαν ακόμη 53 στρατιώτες.

Ο πρόεδρος «ενημερώθηκε με μεγάλο σοκ και βαθιά θλίψη για τον θάνατο 14 μελών των Δυνάμεων Υπεράσπισης του Λαού της Τανζανίας, τα οποία συμμετείχαν στην επιχείρηση διατήρησης της ειρήνης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό», ανέφερε η ανακοίνωσή του στα σουαχίλι.

«Εκτός από τους νεκρούς, 44 ακόμη έχουν τραυματιστεί, ενώ δεν έχουμε νέα για δύο ακόμη κυανόκρανους», πρόσθετε στην ανακοίνωση.

Αρχικά ο ΟΗΕ είχε κάνει λόγο για 14 νεκρούς, προτού ανεβάσει τον απολογισμό στη διάρκεια της νύχτας σε 15 νεκρούς και 53 τραυματίες. Διευκρίνισε ότι οι νεκροί είναι Τανζανοί.

Η επίθεση αυτή είναι η πιο αιματηρή που έχουν υποστεί οι κυανόκρανοι εδώ και 24 χρόνια. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «αγανακτισμένος» από αυτό το «έγκλημα πολέμου», ενώ πρόσθεσε ότι «πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση εναντίον κυανόκρανων του ΟΗΕ στην πρόσφατη Ιστορία του οργανισμού».

Σύμφωνα με το AFP, η προηγούμενη τόσο αιματηρή επίθεση εναντίον κυανόκρανων είχε σημειωθεί στις 5 Ιουνίου 1993 στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, από την οποία είχαν σκοτωθεί 24 Πακιστανοί. Πρόκειται επίσης για την πιο αιματηρή επίθεση εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη ΛΔ Κονγκό από το 1999, οπότε αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στη χώρα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων