Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Χωρίς ιδιαίτερη εμπλοκή στα πολιτικά μας δρώμενα ο Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος, αλλά απολαμβάνων της εκτιμήσεως του συνόλου του πολιτικού κόσμου, για την εντιμότητά του και το υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας έργο, που είχε παράγει ως σημαίνουσα φυσιογνωμία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως από τον βασιλέα τον Μάρτιο του 1958, προκειμένου να διεξαγάγει τις εθνικές εκλογές. Οι εκλογές υπό τον Αρκά πολιτικό διενεργήθησαν με επιτυχία και ανέδειξαν ως νικητή την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μετά την πρωθυπουργοποίησή του ο Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος, δεν επαναδραστηριοποιήθηκε στην πολιτική μας σκηνή. Ανιχνεύοντας πρωθύστερα την πολιτική του παρουσία, τούτη έχεις ως εξής :Τον Αύγουστο του 1928 κατέρχεται στις εκλογές συμμετέχοντας στον «Λαϊκό Συνασπισμό Αθηνών» μαζί με τους Κ. Δεμερτζή και Γεώργιο Στρέιτ.
Το Νοέμβριο του 1935 στην κυβέρνηση Δεμερτζή αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ. Το ίδιο υπουργικό αξίωμα θα διατηρήσει και στην επακολουθήσασα κυβέρνηση της τετραυγουστιανής δικτατορίας, ενώ στην ίδια κυβέρνηση θα αναλάβει και το υπουργείο Παιδείας. Από τις θέσεις αυτές με επίπονη προσπάθεια, διευθετεί σοβαρά διοικητικής και οικονομικής κυρίως φύσεως προβλήματα του κλήρου, που επιφέρουν την επιδοκιμασία του. Ιδιαίτερη επίσης μέριμνα και ευαισθησία εκδηλώνει για την νεολαία στις μείζονες προτεραιότητες της οποίας αναγνωρίζει, την εθνική τεχνική παιδεία και εκπαίδευση. Πάραυτα διαφωνώντας με τον δικτάτορα Ανδρέα Μεταξά δεδομένης της συνταγματικής αναστολής, υποβάλλει την παραίτησή του από την Μεταξική κυβέρνηση. Οπότε και ιδιωτεύει.
Το 1945 αναλαμβάνει αντιπρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και το 1948 την προεδρία του, μέσα από τις τάξεις του οποίου επιδίδεται σε ένα σοβαρό ανθρωπιστικό έργο. Παράλληλα επιτυγχάνει την διεύρυνση των σχέσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με άλλες αντίστοιχες διεθνείς οργανώσεις, ενώ με την εργώδη παρουσία του επαυξάνει το κύρος του. Απολαμβάνοντας έτσι της εκτιμήσεως του πολιτικού κόσμου, τον Μάρτιο του 1958 θα λάβει από τον βασιλέα την εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως για να διεξαγάγει τις εκλογές, στην οποία αντεπεξέρχεται με επιτυχία.
Ο Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος είδε το φως της ζωής στην Τρίπολη τον Δεκέμβριο του 1890. Μετά τις εγκύκλιες γυμνασιακές του σπουδές, ακολούθησε νομικά στην Αθήνα και την Αλεξάνδρεια. Συμμετείχε στους βαλκανικούς πολέμους του 1913 ως αξιωματικός του πεζικού και στις μετέπειτα πολεμικές επιχειρήσεις μέχρι το 1923. Παρέμεινε στο στράτευμα στον χώρο της στρατιωτικής δικαιοσύνης και αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του συνταγματάρχη. Μετά την αποστρατεία του άσκησε δικηγορία και δραστηριοποιήθηκε πολιτικά, ενώ στον ύστερο βίο του παρήγε σοβαρό κοινωνικό έργο, μέσα από τις τάξεις του Ερυθρού Σταυρού. Απεβίωσε τον Ιούλιο του 1973, διαγράφοντας πέρα από την σύντομη εμπλοκή του στο πολιτικό μας γίγνεσθαι, μια σπουδαία κοινωνική παρουσία, για την οποία και απέσπασε την εκτίμηση του πολιτικού κόσμου.
*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας, με τον συνδυασμό «ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΘΗΝΑ», του Γιώργου Βουλγαράκη
www.panosavramopoulos.blogspot.gr