Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η αυλαία για την πολυετή ενεργειακή κρίση που κατακεραύνωσε την Ευρωπαϊκή αγορά την τελευταία τριετία. Είναι γεγονός ότι η τιμή του φυσικού αερίου την περασμένη Παρασκευή, δηλαδή τα 22,53 ευρώ/MWh είναι μια τιμή που είχαμε να δούμε από τον Μάιο του 2021, τρία χρόνια πριν από σήμερα και προτού η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πτώση των τιμών οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες όπως οι άφθονες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, ο ήπιος χειμώνας και οι υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και η μείωση της ζήτησης λόγω των υψηλών τιμών του αερίου τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο όπως επισημαίνεται αρμοδίως, η επίσημη λήξη της ενεργειακής κρίσης δεν έχει ακόμη έρθει και υπάρχουν ακόμη και σήμερα κίνδυνοι για αναθέρμανση των τιμών.
Άλλωστε μπορεί η εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία να έχει περιοριστεί σημαντικά και οι ρωσικές εισαγωγές αερίου να έχουν πέσει από το 40% στο 8% πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντούτοις η Γηραιά Ήπειρος συνεχίζει να εξαρτάται από τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG κύριως από της ΗΠΑ αλλά και από τη Μέση Ανατολή. Και εκεί υπάρχουν δύο μεταβλητές: πρώτον ο ανταγωνισμός της Ε.Ε. για τις ίδιες προμήθειες αερίου με την Ασία και κυρίως με την Ιαπωνία και την Κίνα και δεύτερον το γεγονός ότι η παγκόσμια προσφορά LNG υπολείπεται της ζήτησης και θα συνεχίσει να υπολείπεται για τα επόμενα ένα με δύο χρόνια μέχρις ότου ξεκινήσει η νέα παραγωγή αερίου σε Ηνωμένες Πολιτείες και Κατάρ.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η ενεργειακή κρίση μπορεί να βρίσκεται κοντά στο τέλος της, όμως οι κίνδυνοι για ενδεχόμενες νέες αναφλέξεις στο μέτωπο των τιμών συνεχίζουν να υφίστανται και θα συνεχίσουν να υφίστανται τουλάχιστον μέχρι το 2025 – 2026.
Τώρα σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση των τιμών που βιώνουμε αυτήν την περίοδο φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο έχουν παίξει οι άφθονες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG της ΕΕ, ο ήπιος χειμώνας με τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και η μείωση της ζήτησης λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια. Έτσι τα επίπεδα του φυσικού αερίου στους αποθηκευτικούς χώρους της Ευρώπης παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για φέτος, γεγονός που πιέζει προς τα κάτω τις τιμές. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα αποθέματα του φυσικού αερίου στις αποθήκες της ΕΕ βρίσκονται στο 64,7% της συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας.
Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα σημάδια της ενεργειακής κρίσης έγιναν ορατά το 2021 όταν η Ρωσία ασκώντας πιέσεις προς την Ευρώπη για να εγκρίνει την έναρξη λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2 άρχισε να στέλνει λιγότερο φυσικό αέριο προς τη Γηραιά Ήπειρο. Ωστόσο η κορύφωση των τιμών του φυσικού αερίου ήρθε το 2022 όταν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ρωσικές εξαγωγές αερίου συμπιέστηκαν ακόμη περισσότερο. Έτσι το καλοκαίρι του 2022 οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν πάνω από τα 300 ευρώ/MWh.
Η κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για δύο διαδοχικούς χειμώνες βοήθησαν ώστε η Ευρώπη να ανταπεξέλθει στο νέο status.
πηγή: energypress.gr