Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Κόντε: Να μην χρειαστεί η Ευρώπη να ζητήσει συγνώμη από κάποια χώρα, όπως με την Ελλάδα

Στην Ευρώπη, ή θα κερδίσουμε όλοι μαζί ή θα χάσουμε όλοι μαζί, προειδοποίησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε παρέμβασή του στην ιταλική γερουσία, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ερχόμενης Πέμπτης.

Ο Κόντε τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι διατηρεί μεγάλες επιφυλάξεις σε ότι αφορά τη δυνατότητα χρηματοδότησης των χωρών μελών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενώ έφερε και το παράδειγμα της Ελλάδας: «Η Ευρώπη δεν πρέπει να βρεθεί σε θέση να ζητήσει και πάλι συγγνώμη από καμία χώρα, όπως συνέβη στο παρελθόν, όταν επέβαλε στην Ελλάδα υπερβολικά αυστηρούς όρους για την χρηματοδότησή της», είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η χώρα του, μαζί με άλλα οκτώ κράτη της Ένωσης, έχει ταχθεί υπέρ νέων μορφών χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής. Κατέστησε σαφές ότι τόσο η πρόταση που έχει παρουσιάσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για ένα «Ταμείο Ανάκαμψης», όσο και εκείνες της ισπανικής και της γαλλικής κυβέρνησης -με κάποιες προσθήκες- θα μπορούσαν να στηριχθούν από την Ιταλία.

«Μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, με ένα νέο εργαλείο το οποίο να είναι συμβατό με τις ευρωπαϊκές συνθήκες, με μεγαλύτερη χρηματο-οικονoμική ισχύ από όλα τα άλλα, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν όλες οι συνέπειες του Covid 19. Ένα εργαλείο το οποίο θα πρέπει να τεθεί άμεσα στη διάθεση όλων των ενδιαφερόμενων χωρών, διαμέσου ενός μηχανισμού εγγυήσεων» , δήλωσε ο Τζουζέπε Κόντε.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων