Για το σχέδιο προστασίας της υγιεινής και επαναφοράς στην καθημερινότητα στη Θεσσαλία
Η καταστροφή που ενέσκηψε προφανώς ήταν μεγάλη και η δική μας προσπάθεια για τη στήριξη και την αποκατάσταση της περιοχής και της κανονικότητας των πολιτών είναι μείζονος σημασίας. Έχει ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων. Αυτή τη στιγμή πάνω από 23.000 αιτήσεις είναι ολοκληρωμένες και έχουν καταχωρηθεί και άλλες 5.000 περίπου προσωρινές και συνεχίζεται η αποτίμηση των ζημιών στο μέτωπο της δημόσιας υγείας, που είναι πράγματι πολύ βασικό.
Για τη μεγαλύτερη ανησυχία των Αρχών
Η μεγαλύτερη ανησυχία προερχόταν κυρίως από το ζωικό κεφάλαιο, δηλαδή από τα νεκρά ζώα. Η περισυλλογή έχει ολοκληρωθεί και γίνονται συνεχείς απολυμάνσεις.
Υπάρχουν κινητές μονάδες υγείας, η 5η ΥΠΕ έχει κινητοποιηθεί και προσπαθούμε και με τα σχολεία. Υπήρξε ένα κλιμάκιο του Υπουργείου Παιδείας και της ΚΤΥΠ στην περιοχή. Από τα 1036 σχολεία της περιοχής θα ανοίξουν σχεδόν όλα, πλην 30, τα οποία δεν ήταν δυνατό να ανοίξουν τις επόμενες μέρες. Ο υπουργός θα βρεθεί και την επόμενη βδομάδα στην περιοχή.
Καταβλήθηκε μια τιτάνια προσπάθεια γιατί οι ζημιές στις υποδομές ήταν σημαντικές και στις σχολικές μονάδες. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει ενημέρωση για τις σχολικές μονάδες που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, πώς θα εξυπηρετηθούν και οι γονείς και τα παιδιά. Όλα αυτά θα ανακοινωθούν άμεσα. Επομένως προσπαθούμε σταδιακά και βέβαια ταυτόχρονα με τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για την εξεύρεση των πόρων και για τις αποζημιώσεις και για την αποκατάσταση. Όπως ξέρετε, αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η καταγραφή των υποδομών, οι οποίες διαλύθηκαν. Αυτές τις μέρες στην Αθήνα γίνονται διαβουλεύσεις και ολοκληρώνεται το σχέδιο της αποκατάστασης της περιοχής.
Για τον χρονικό ορίζοντα που θα έχουν οι αποζημιώσεις
Όλες οι προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού κατατείνουν σε αυτό, να υπάρξει άμεση ανακούφιση. Ήδη πάνω από 30 εκατομμύρια αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί για τις πρώτες ανάγκες στην οικοσκευή. Προχωράει η καταγραφή των ζημιών και στις επιχειρήσεις. Οι ζημιές στις επιχειρήσεις είναι σημαντικές και μιλάμε για επιχειρήσεις που αφορούν την περιοχή, τις παραγωγικές μονάδες, αλλά αντιλαμβάνεστε είναι και επιχειρήσεις που είχαν μια εξαγωγική δραστηριότητα και αφορούσαν και βέβαια και το σύνολο της χώρας, θα στηριχθούν στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, κάνουμε την καταγραφή των ζημιών.
Τα ποσά αντιλαμβάνεστε ότι είναι σημαντικά και προσπαθούμε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων να καλύψουμε και αυτές τις ανάγκες.
Υπάρχει εικόνα για το πότε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες που καταστράφηκαν
Εκεί η καταγραφή παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο. Όμως αρχές Νοέμβρη ο ΕΛΓΑ δηλαδή ο φορέας για τις ασφαλιστικές και τις αποζημιώσεις στις αγροτικές καλλιέργειες και στις κτηνοτροφικές μονάδες, θα είναι σε θέση να καταβάλει τις πρώτες αποζημιώσεις. Οι ζημιές είναι σημαντικές και στη φυτική παραγωγή. Μόλις είχαν περισυλλεγεί αρκετές ποσότητες βαμβακιού και σιτηρών στην περιοχή, δημιουργούνται και κάποιες αδυναμίες στη νέα σπορά, όλα αυτά προσμετρώνται.
Για τη στέγαση των πληγέντων
Από την πρώτη μέρα υπήρξε μέριμνα για την προσωρινή διαμονή. Ως προς την οριστική επίλυση του ζητήματος, έχει να κάνει και με τη στεγαστική συνδρομή, δηλαδή πόσα σπίτια έχουν πληγεί σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν να επισκευαστούν. Ίσως τα σπίτια έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα με μικρότερες ζημιές, να προχωρήσει η από. Οι αποζημιώσεις και σε αυτές τις περιπτώσεις προχωρούν. Από εκεί και πέρα, η τελική καταγραφή και με βάση τις αυτοψίες που θα γίνουν, ολοκληρώνεται τις επόμενες εβδομάδες για να μπορούμε με ασφάλεια και χωρίς να ανακοινώνουμε κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια.
Έχουν αρχίσει κινήσεις για την αντιμετώπιση μιας παρόμοιας καταστροφής;
Να δούμε πρώτα τη μεγάλη εικόνα. Ο πρωθυπουργός χθες, αφού παρουσίασε υπερεθνικές προκλήσεις που απαιτούν υπερεθνικές συνεργασίες, ανέδειξε μέσα από αυτά την εθνική στρατηγική πρώτα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κλιματική κρίση δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί μόνον πλέον τον παγκόσμιο Νότο. Και ενώ πολύ σωστά η διεθνής κοινότητα κάνει αρκετά, προκειμένου να αφομοιώσουμε τις επιπτώσεις μεσομακροπρόθεσμα 2030, 2050 , χρειάζεται γιατί βλέπουμε ότι πλέον είναι παρόν το πρόβλημα και είναι παρούσα η κρίση να μειώσουμε τις επιπτώσεις που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στις κοινωνίες. Άρα τι είπε πρωθυπουργός εχθές και γι αυτό απέστειλε επιστολή στις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο. Πρώτον, ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση και δεύτερον, εξαίρεση από τους δημοσιονομικούς κανόνες και τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε κανονικά τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές και επειδή πλέον είναι μεγάλα τα φαινόμενα, απαιτούν και μεγάλα ποσά.
Άρα σε εθνικό επίπεδο αυτό πώς διακλαδώνεται. Αφορά πρώτον, την πολιτική προστασία που υπάρχει ένα πλαίσιο παρεμβάσεων που ανακοίνωσε πρωθυπουργός που ξεκινάνε από τη Θεσσαλία, δηλαδή ενός συστηματικού σχεδιασμού για τα πλημμυρικά και την ανθεκτικότητα της περιοχής και βέβαια εκτείνεται σε όλες εκείνες τις υπηρεσίες που αφορούν.
Δεν θεωρώ ότι δεν υπήρχε μυαλό. Και αν κάποια κυβέρνηση έβαλε σε κάποιες πιο οργανωμένες και επιστημονικές βάσεις, το φαινόμενο και την αντιμετώπισή του σε θεσμικό, πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο είναι αυτή η κυβέρνηση. Χωρίς να θέλω πάλι να απαριθμήσω τις ενέργειες που έχουν γίνει… Προφανώς θα πρέπει να δούμε, επειδή η κλιματική κρίση είναι πιο έντονη πλέον, αν τα έργα υποδομής με τους προϋπολογισμούς υπάρχουν και το σχεδιασμό μπορούν να ανταποκριθούν στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Δεν θέλω να επαναλάβω, νομίζω ότι είναι γνωστά και στους τηλεθεατές μας την ένταση του φαινομένου. Προφανώς όλες εκείνες οι ενέργειες που έχουν να κάνουν με την ετοιμότητα και τη συνεργασία της κρατικής μηχανής, γιατί το κράτος είναι ενιαίο στρατός, πολιτική προστασία, δημόσια υγεία κλπ πώς συλλειτουργούν προληπτικά και κατασταλτικά καλύτερα και προφανώς αυτός είναι στόχος, μαζί βέβαια και με την τοπική αυτοδιοίκηση.