Αντιπαράθεση για τη στάση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου στις κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά του Λιμενικού Σώματος ο Ιάσων Αποστολόπουλος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ευωκοινοβούλιο είχαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Σπίρτζη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Πιο πολύ από τις ανοησίες του Ερντογάν, με ενόχλησε η εικόνα του Κούλογλου δίπλα στον Αποστολόπουλο, ο οποίος κατηγόρησε το λιμενικό σώμα ότι δολοφονεί, πνίγει και πετάει στη θάλασσα αθώους ανθρώπους. Το να λέει ο Ερντογάν κάτι κατά της Ελλάδος είναι αναμενόμενο. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να πάψει να κρύβεται πίσω από διάφορες γραφικότητες» επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης και κάλεσε τον κ. Σπίρτζη να πάρει θέση.
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι ο κ. Κούλογλου είναι «ευγενής άνθρωπος» και δεν πρέπει να παρεξηγείται η στάση του. Μάλιστα, σημείωσε ότι «υπάρχουν φήμες στα νησιά και καταγγελίες στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς για τη στάση της χώρας μας σε σχέση με κύματα μεταναστών από τη θάλασσα. Και πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει. Υπάρχουν κανονισμοί και συνθήκες για το πώς αντιμετωπίζεις κάποιον που έρχεται παράνομα στη χώρα. Η κυβέρνηση αντί να βγαίνει στην επίθεση, πρέπει να προσέχει γιατί το μόνο που μας έλειπε τώρα είναι μια καταδίκη από την Ευρώπη».
Δε θα έχουμε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία
Στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ερωτηθείς αν η χώρα είναι προετοιμασμένη για το κακό σενάριο, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «θεωρώ απολύτως δεδομένο ότι δε θα έχουμε θερμό επεισόδιο και δε θα γίνει τίποτα άλλο πέρα από την επιθετική ρητορική της Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρότερη από ό,τι δύο χρόνια πριν και η Τουρκία πολύ πιο αδύναμη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την εξωτερική του πολιτική έχει στριμώξει πολύ τον Ερντογάν και αυτό δεν του αρέσει».
Ο κ. Σπίρτζης σχολιάζοντας το κρεσέντο της προκλητικότητας της Τουρκίας, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τις δηλώσεις Ερντογάν επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει πολύ μεγάλο περιθώριο στην Τουρκία και δεν έχει πιέσει την Ε.Ε για κυρώσεις.
«Όταν έχουμε αυτές τις κυρώσεις στη Ρωσία, δε γίνεται η κυβέρνηση να μην επαναφέρει το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας», κατέληξε.
Επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια για την επιδότηση καυσίμων
Σε ό,τι αφορά στην επιδότηση των καυσίμων, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σενάρια, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο οριζόντιας μείωσης των φόρων.
«Οι προθεσμιακές αγορές προβλέπουν αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Όσο ο πόλεμος διαρκεί και οι κυρώσεις των ευρωπαϊκών κρατών σκληραίνουν έναντι της Ρωσίας και άρα αφαιρείται ρωσικό πετρέλαιο από την παγκόσμια αγορά, υπάρχει μικρότερη προσφορά και η ζήτηση παραμένει υψηλή -μπορεί και υψηλότερη αφού και οι ποσότητες φυσικού αερίου είναι μικρότερες- οι τιμές των καυσίμων θα αυξάνονται», δήλωσε.
Όπως τόνισε, «η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σενάρια, ωστόσο άπειρα περιθώρια -κατά τον τρόπο που νομίζουν κάποιοι- δεν υπάρχουν. Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένους δημοσιονομικούς περιορισμούς και η ιδέα ότι υπάρχουν κάπου κρυμμένα λεφτά που μπορεί το κράτος να ξοδεύει ασταμάτητα και αλόγιστα, δεν είναι πραγματική».
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να μετρήσει με ακρίβεια τα δημοσιονομικά περιθώρια και μετά να δει «πού θα δώσει τι».
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το δημοσιονομικό κόστος για οριζόντια μείωση του φόρου στα καύσιμα υπολογίστηκε στα 3,6 δισ. ευρώ, χρήματα που ο προϋπολογισμός δεν έχει και κατά συνέπεια ένα τέτοιο μέτρο αποκλείεται.