Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Κόντρα κορυφής στη Βουλή για τις παραβάσεις λαθρεμπορίας

Τη σκληρή αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή προκάλεσε τροπολογία περί παραβάσεων λαθρεμπορίας σήμερα το πρωί στη Βουλή, με αιχμή την τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδη για τα παλαιά χρέη επιχειρήσεων που αλλάζουν τώρα ιδιοκτησία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε ότι η τροπολογία είναι φωτογραφική και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να την αποσύρει. Κάλεσε, δε, τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να προστατεύσει το κύρος του κοινοβουλίου.

Απαντώντας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Η χώρα βγαίνει από τον κυκεώνα της χρεοκοπίας, που την έχει οδηγήσει η ΝΔ» και πρόσθεσε ότι «από τις 7 Απριλίου, ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξή του είναι σε διαρκές βέρτιγκο, αλλά έκλεισε τότε η πολιτική συμφωνία και τώρα θα κλείσει και η τεχνική συμφωνία».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε την εκτίμησή του ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα γίνει γραφικός ζητώντας εκλογές, αλλά τώρα, υποστήριξε πως διαπιστώνει ότι θα γίνει γραφικός και μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ΝΔ θα έπρεπε να επικροτήσει, δεδομένου ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κόπτεται -υποτίθεται, είπε ο Αλ. Τσίπρας- για τις επενδύσεις. Κάλεσε, δε, τον κ. Μητσοτάκη να μην εμποδίσει την ψηφοφορία της τροπολογίας για διαδικαστικά ζητήματα, αλλά να αναφερθεί στην ουσία του ζητήματος της τροπολογίας.

Επιπλέον, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να θυμηθεί τι γινόταν επί των ημερών της με νυχτερινές τροπολογίες που διέγραφαν πρόστιμα.

Στη δευτερολογία του, ο πρόεδρος της ΝΔ παρότι αναγνώρισε ότι ούτε πριν (επί των προηγούμενων κυβερνήσεων) ήταν υποδειγματική η λειτουργία του Κοινοβουλίου, επισήμανε: «Εσείς έχετε ξεπεράσει κάθε όριο».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η τροπολογία έρχεται από βουλευτή της Κοζάνης και όχι από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Εφόσον τίθεται θέμα συμφερόντων του επενδυτή που πρέπει να προστατευθούν, πρόσθεσε, αυτό θα εξεταστεί εφόσον νωρίτερα η τροπολογία ελεγχθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Διαφορετικά, τόνισε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, «θα είστε υπόλογος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε, δε, τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει ενώπιον της Βουλής εάν η σημερινή στάση του, να στηρίζει τη φωτογραφική – αντισυνταγματική τροπολογία, συνάδει με τη δήλωσή του ότι «είναι κάθε λέξη του Συντάγματος».

O πρωθυπουργός, ανταποδίδοντας τα «βέλη», κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να φέρει έστω και ένα παράδειγμα τροπολογίας επί των ημερών των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ που να έχουν έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η τροπολογία δεν είναι φωτογραφική, παραδεχόμενος ότι μπορεί να αφορά την ΣΕΚΑΠ, αλλά και κάθε άλλη επιχείρηση.

Τόνισε, δε, ότι η ΝΔ κάνει φασαρία για την τροπολογία αυτή, προκειμένου να ξεχάσουν οι πολίτες την ουσία του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ένα θετικό νομοσχέδιο, το οποίο η ΝΔ δεν ψηφίζει, όπως επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε, δε, τον πρόεδρο της Βουλής να προχωρήσει τη διαδικασία ψηφοφορίας.

Η ονομαστική ψηφοφορία βρίσκεται αυτήν την ώρα σε εξέλιξη.

Πηγή: in.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων