Κλιμακώνεται η κόντρα μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας με αφορμή τις αλλαγές στα τιμολόγια του ρεύματος και τη θέσπιση του περίφημου πράσινου τιμολογίου. Αν και το πράσινο τιμολόγιο αποτελεί εκ μέρους του ΥΠΕΝ το βασικό εργαλείο για την ορθή λειτουργία της αγοράς μετά την κατάργηση των έκτακτων μέτρων από 1ης Ιανουαρίου, εντούτοις οι πάροχοι ουσιαστικά το “σαμποτάρουν”, θεωρώντας ότι θα είναι πιο ακριβό από τα κυμαινόμενα κίτρινα τιμολόγια, που αποτελούν την εναλλακτική για τους καταναλωτές.
Σημειώνεται ότι οι προμηθευτές με επιστολές, αλλά και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, εξέφρασαν τη διαφωνία τους, όπως και τη βεβαιότητα ότι θα είναι ακριβότερο από τα κίτρινα κυμαινόμενα τιμολόγια, διότι θα εμπεριέχουν και το ρίσκο της πρόβλεψης της χονδρεμπορικής τιμής. Σε όλους τους τόνους, εξάλλου, ανεπίσημα οι εκπρόσωποι των παρόχων αποδίδουν στο ΥΠΕΝ πρόθεση ελέγχου της αγοράς μέσω ρυθμιστικών παρεμβάσεων.
Επιστολές
Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, κάποιοι προμηθευτές πέρασαν από τα λόγια στις πράξεις, καθώς ξεκίνησαν την αποστολή των ενημερωτικών επιστολών για τα νέα τιμολόγια. Σε αυτές τις επιστολές, που είναι υποχρεωμένες οι εταιρείες να στείλουν στους πελάτες τους, προχωρούν σε συγκεκριμένες συγκρίσεις και αναφέρουν με ποσοστά ότι το Ειδικό Τιμολόγιο είναι ακριβότερο από το αυτό που ήδη έχουν, με εμφανή στόχο να αποτρέψουν τη μετάπτωσή τους σε αυτό και να αποσπάσουν την έγκρισή τους για την παραμονή τους στο υφιστάμενο τιμολόγιο.
Όπως αναφέρει επιστολή που έχει περιέλθει στο “Κ”, ο προμηθευτής έχει προχωρήσει σε σύγκριση των δύο τιμολογίων, του πράσινου και του κίτρινου, που μπορεί να επιλέξει ο πελάτης: “Η Εταιρεία μας, προκειμένου να σας διευκολύνει στην απόφασή σας, προέβη στη σύγκριση των δύο Εμπορικών Προγραμμάτων υπολογίζοντας για το διάστημα ΙΑΝ. 2023 – ΟΚΤ. 2023 προηγούμενο έτος τη μέση Τελική Χρέωση Προμήθειας που θα προέκυπτε βάσει: (α) της Τελικής Τιμής Προμήθειας του Εμπορικού Προγράμματος “…” (πράσινο τιμολόγιο), σύμφωνα με τους επισυναπτόμενους στην παρούσα Ειδικούς Όρους και (β) της Τελικής Χρέωσης Προμήθειας του “…” (κίτρινο τιμολόγιο), σύμφωνα με τους επισυναπτόμενους στην παρούσα νέους τροποποιημένους Ειδικούς Όρους. Από τα αποτελέσματα της ως άνω σύγκρισης προκύπτει ότι με την παραμονή σας στο “…” (κίτρινο τιμολόγιο), θα επωφελούσασταν για την εν λόγω χρονική περίοδο με περίπου 17.70% χαμηλότερη Τελική Χρέωση Προμήθειας”.
Αντίδραση
Οι επιστολές πυροδότησαν νέα ένταση στις σχέσεις παρόχων-ΥΠΕΝ, κύκλοι του οποίου δεν έκρυβαν χθες την έντονη δυσαρέσκεια του αρμόδιου υπουργού κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος ζήτησε με δηλώσεις του την παρέμβαση της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής, ΡΑΑΕΥ. Με δήλωσή ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι αναμένει την παρέμβαση της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής. Συγκεκριμένα, ο υπουργός θεωρεί ότι θα πρέπει η ΡΑΑΕΥ να επιληφθεί του θέματος και να παρέμβει όταν υπάρχουν παραπλανητικές ενημερώσεις εκ μέρους των προμηθευτών. Θεωρεί δε ότι οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να βιαστούν να αποφασίσουν, αφού την 1η Ιανουαρίου οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να δώσουν τις πραγματικές τιμές τους, επί των οποίων μπορεί να γίνει εύκολα η σύγκριση.
Τι αλλάζει
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου αλλάζει το καθεστώς που ισχύει για τα τιμολόγια του ρεύματος, καθώς θεσπίζονται τέσσερις διακριτές κατηγορίες τιμολογίων με ειδικές σημάνσεις διαφάνειας, που θα προσφέρονται από όλους τους προμηθευτές ανεξαιρέτως. Τα τέσσερα νέα τιμολόγια είναι τα εξής:
Το σταθερό τιμολόγιο, με μπλε σήμανση και σταθερή τιμή προμήθειας (€/kWh) για όλη την περίοδο της σύμβασης.
Το ειδικό κοινό τιμολόγιο, με πράσινη σήμανση, στο οποίο ο προμηθευτής θα ανακοινώνει την τιμή χρέωσης έως την πρώτη ημέρα του μήνα εφαρμογής, δηλαδή οι καταναλωτές θα γνωρίζουν κάθε 1η του μηνός την τιμή που θα πληρώνουν.
Τα λοιπά κυμαινόμενα τιμολόγια, με κίτρινη σήμανση, στα οποία περιλαμβάνονται τα τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας (€/kWh), όπου η τιμή μεταβάλλεται σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Στα δυναμικά τιμολόγια, με πορτοκαλί σήμανση, περιλαμβάνονται τα τιμολόγια των οποίων η τιμή μεταβάλλεται με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ημέρας. Προϋπόθεση για να προσφερθούν τα συγκεκριμένα τιμολόγια είναι η ύπαρξη ευφυούς μετρητή.
Πράσινο τιμολόγιο
Το πράσινο τιμολόγιο θα περιλαμβάνει ρήτρα αναπροσαρμογής και η τελική τιμή χρέωσης θα επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις των χονδρεμπορικών τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, όπως γινόταν πριν από την εφαρμογή του προσωρινού μηχανισμού τιμολόγησης.
Οι καταναλωτές που θα επιλέξουν το συγκεκριμένο τιμολόγιο θα γνωρίζουν εκ των προτέρων όχι μόνον την τιμή χρέωσης, αλλά και το πώς διαμορφώνεται αυτή με βάση τον Μηχανισμό Διακύμανσης.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο προμηθευτής θα δίνει μια βασική τιμή προμήθειας ή, αλλιώς, τιμή βάσης, η οποία θα πρέπει να μείνει σταθερή για τουλάχιστον έξι μήνες, έως και τον Ιούνιο του 2024 δηλαδή. Η τελική τιμή χρέωσης θα αποτελεί άθροισμα της βασικής τιμής και του μηχανισμού διακύμανσης. Η τελική τιμή θα ανακοινώνεται έως την πρώτη ημέρα του μήνα κατανάλωσης, ώστε να γνωρίζουν οι καταναλωτές πόσο θα τους κοστίζει το ρεύμα που θα καταναλώσουν.
Το υπουργείο όρισε και τη φόρμουλα της νέας Ρήτρας, με υποχρεωτική εφαρμογή από όλους τους προμηθευτές για το συγκεκριμένο τιμολόγιο. Ο μηχανισμός αυτός περιλαμβάνει αρκετούς συντελεστές που θα συνυπολογίζονται για το τελικό νούμερο που θα εξαχθεί και είναι ιδιαίτερα σύνθετος για να μπορεί να τον ελέγξει και να τον παρακολουθήσει ένας απλός πελάτης.
Πηγή capital.gr