Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για fake news, ψέματα, λαϊκισμό και αδιαφορία για το μέλλον της χώρας:
«Ο κ. Τσίπρας μιλά για “εμπαιγμό” μαθητών όταν ο ίδιος τους έχει “τάξει” αναδρομική καθ’ υπέρβαση εισαγωγή σε πανεπιστημιακές σχολές, χωρίς εξετάσεις, όταν υποστηρίζει την εισαγωγή στα ΑΕΙ με 1,2 ή 3 στα 20, αδιαφορώντας για τις προοπτικές αυτών των παιδιών, αφήνοντάς τα να αντιμετωπίσουν ως απόφοιτοι Λυκείου το φάσμα της ανεργίας, όταν η κυβέρνησή του ίδρυσε ή ανωτατοποίησε 153 τμήματα, χωρίς ουσιαστικές μελέτες σκοπιμότητας ή βιωσιμότητας, χωρίς ποιοτικά και αναπτυξιακά κριτήρια, πολλά εκ των οποίων είναι στην κορυφή της λίστας των τμημάτων που δεν επέλεξαν οι επιτυχόντες, κάποια δε με ρυθμό αποφοίτησης ακόμη και 3-4% ετησίως, όταν επιδεικτικά αγνοεί, διαφημίζοντας ως συνήθως τα Κολέγια, το αναβαθμισμένο σύστημα δημόσιας επαγγελματικής κατάρτισης, και μαζί τους περισσότερους από 22.000 υποψηφίους που το επέλεξαν» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Από το υπουργείο διαψεύδεται ακόμη πως μένουν εκτός ΑΕΙ 40.000 υποψήφιοι, χαρακτηρίζοντας fake news σχετικές αναρτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη και του εκπροσώπου Τύπου, Νάσου Ηλιόπουλου. «Μένουν εκτός ΑΕΙ 35.148 υποψήφιοι, 13.780 περισσότεροι από τους 21.368 περσινούς. Όχι 20.000 ή 25.000 περισσότεροι από πέρυσι, που έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταστροφολογώντας. Και μάλιστα οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα, την οποία και αξιοποίησαν, να επιλέξουν τη δημόσια επαγγελματική κατάρτιση» σημειώνεται.
Η ανακοίνωση του Νάσου Ηλιόπουλου:
«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραμένει σταθερά, όπως και η κυβέρνησή του, εκτός τόπου και χρόνου. Αναρωτιόμαστε αν το επιχείρημα για τη μεταρρύθμιση, που “δίνει κύρος και δύναμη” στα ελληνικά πανεπιστήμια, θα μπορούσε να το υποστηρίξει για κάποιο περιφερειακό πανεπιστήμιο, όπως το Δημοκρίτειο, του οποίου την αρχιτεκτονική σχολή άφησαν χωρίς κανέναν εισακτέο».
«Η κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς ντροπή σε χρόνια πανδημίας άλλαξε τους κανόνες, για να δημιουργήσει πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια. Όσο δύσκολο και αν είναι ας προσπαθήσουν τα κυβερνητικά στελέχη σήμερα να μην προσβάλουν τα χιλιάδες παιδιά που απέκλεισαν από το δημόσιο πανεπιστήμιο».
Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης μίλησε για «προμελετημένο έγκλημα σε βάρος των φετινών υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που έγινε πλήρως αντιληπτό σήμερα». Σημειώνει ότι «μεταξύ άλλων εξωφρενικών, το ανήκουστο: να αφήνουν ουσιαστικά χωρίς φοιτητές 4 τα 5 Τμήματα Δασολογίας της χώρας!».
Ο κ. Φίλης παραθέτει συγκριτικά στοιχεία για τους υποψηφίους και τους εισακτέους των ετών 2020-2021, υποστηρίζοντας ότι επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών και ειδικών μελετητών. Κατηγορεί δε το υπουργείο, «ότι θολώνει τα νερά, διότι ως ποσοστό επιτυχίας αναφέρει πόσοι πέτυχαν σε σχέση με όσους υπέβαλαν μηχανογραφικό (με αυτό το φτηνό τρικ θέτει εκτός υπολογισμών όσους πέταξε έξω η εφαρμογή της λαιμητόμου που ονομάζεται Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής).
Η σύγκριση με το 2020 είναι συντριπτική:
2020: Υποψήφιοι 105.420, εισήχθησαν 81.413. Έμειναν έξω 24.007, ποσοστό επιτυχίας 77%.
2021: Υποψήφιοι 103.468, εισήχθησαν 63.239. Έμειναν έξω 40.229, ποσοστό επιτυχίας 61%.
‘Αρα, η ΕΒΕ σε σχέση με το 2020 καρατόμησε 18.174 υποψηφίους (και όχι 9.000 που ισχυρίζονταν το υπουργείο).
Ειδικότερα δε, στο Ημερήσιο ΓΕΛ:
2020: Υποψήφιοι 76.411, εισήχθησαν 66.953. Έμειναν έξω 9.458, ποσοστό επιτυχίας 88%.
2021: Υποψήφιοι 75.435, εισήχθησαν 50.421. Έμειναν έξω 25.014, ποσοστό επιτυχίας 67%».
Σε αυτή την πολυπληθέστερη κατηγορία βρίσκεται και το επιπλέον ποσοστό αποκλειομένων λόγω ΕΒΕ, αναφέρει ο κ. Φίλης και προσθέτει:
«Με βάση τα στοιχεία, υπάρχουν δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα που παθαίνουν, κυριολεκτικά, πανωλεθρία, ξεμένοντας από πρωτοετείς φοιτητές. Κι ανάμεσά τους Τμήματα Δασολογίας και μάλιστα τη χρονιά της τεράστιας οικολογικής καταστροφής του δασικού πλούτου της χώρας. Αλλά και άλλα αξιόλογα τμήματα, με σημαντική προσφορά ειδικά στις εθνικά ευαίσθητες περιφέρειες της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης δεν εισάγεται ούτε ένας υποψήφιος».
Ακολούθως, στρέφει τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «πρόκειται για ακόμη “αριστεία” του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη!
Που έχει βέβαια την ευχέρεια να εγκαθιστά τους πορφυρογέννητους γόνους του σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Τα 18.174 “παιδιά της πανδημίας” στα οποία ο κ. Μητσοτάκης και η εκτελέστρια ειδικών αποστολών κυρία Κεραμέως, έκλεισαν την πρόσβαση στα πανεπιστήμια, “ας φάνε παντεσπάνι”».
Κλείνοντας, καλεί «για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να καλύψει τουλάχιστον τις 77.415 θέσεις που η ίδια διακήρυξε ότι είναι διαθέσιμες στα πανεπιστήμιά μας. Να μεριμνήσει έτσι ώστε κανένα πανεπιστημιακό τμήμα να μη στερηθεί ικανό αριθμό πρωτοετών φοιτητών, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο σταδιακό μαρασμό και στο κλείσιμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άμεσα θα αναλάβει πρωτοβουλία στη Βουλή προς αυτή την κατεύθυνση»