Ένα… αλαλούμ επικρατεί στην Κίνα με τους νεκρούς από το νέο κορονοϊό, καθώς τώρα η χώρα αναθεωρεί τον αριθμό προς τα κάτω. Οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα περισσότερη διαφάνεια…
Συγκεκριμένα, η εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας αναθεώρησε προς τα κάτω τον απολογισμό των θυμάτων της επιδημίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, σε 1.380 νεκρούς, καθώς διαπίστωσε πως είχαν γίνει «διπλές καταχωρίσεις» θανάτων, μία ημέρα μετά την υιοθέτηση νέων μεθόδων επαλήθευσης των κρουσμάτων και των θυμάτων.
Η επιτροπή ανακοίνωσε 121 νέους θανάτους από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο COVID-19 την Πέμπτη (13/02).
Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι μείωσε κατά 108 θανάτους τον απολογισμό στην επαρχία Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας. Σημειώνεται πως, συνολικά 6.723 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και μπόρεσαν να λάβουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη (13/02) καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος στην Ιαπωνία από τον κορονοϊό. Το θύμα ήταν μια γυναίκα στα 80 της που ζούσε στη νομαρχία Καναγκαουά, που συνορεύει με το Τόκιο.
Οι ΗΠΑ ζητούν από το Πεκίνα περισσότερη διαφάνεια
Εν τω μεταξύ, ένα νέο μέτωπο ανοίγει μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας, αυτή τη φορά εξαιτίας του σαρωτικού Covid-19, καθώς η Ουάσιγκτον ζητεί από το Πεκίνο περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά την επιδημία, ενώ οι κινεζικές αρχές φέρονται να αρνούνται την αμερικανική βοήθεια εστιάζοντας τώρα σε περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα «εμπόλεμης περιόδου» και άλλες περιοχές, πέραν της επαρχίας Χουμπέι, η οποία αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας.
Οι νεκροί από τον νέο κορονοϊό αγγίζουν πλέον σχεδόν τους 1.400 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκε από την Πέμπτη (13/02) στην Παρασκευή (14/02) κατά περίπου 5.000 ξεθωριάζοντας τις ελπίδες ότι η εξάπλωση του Covid-19 μπορεί σύντομα να τεθεί υπό έλεγχο.
Σε συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων στο Πεκίνο, τέθηκε το πολύ πιθανό ενδεχόμενο τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί στην πόλη Βουχάν, στην επαρχία Χουμπέι, όπως η καραντίνα και η απαγόρευση της κυκλοφορίας, να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (13/02), με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος ζήτησε από το Ουχάν «να επιταχύνει» όσον αφορά τον εντοπισμό των ασθενών και των ύποπτων περιπτώσεων ώστε να απομονωθούν άμεσα.
Η συνάντηση στο Πεκίνο πραγματοποιήθηκε αφότου κορυφαίος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ζήτησε από το Πεκίνο περισσότερη ειλικρίνεια. «Είμαστε λίγο απογοητευμένοι που δεν μας έχουν καλέσει και είμαστε κάπως απογοητευμένοι από την έλλειψη διαφάνειας από τους Κινέζους», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Λάρι Κάντλοου, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τον Κάντλοου, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι το Πεκίνο θα δεχόταν βοήθεια από τις ΗΠΑ, αλλά φαίνεται πως τέτοια πρόθεση δεν υπάρχει. «Δεν ξέρω ποια είναι τα κίνητρά τους. Γνωρίζω ότι προφανώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν εκεί», δήλωσε ο Κάντλοου για να θέσει ευθύς αμέσως το ερώτημα: «Είναι το Πολιτικό Γραφείο – το κορυφαίο ηγετικό σώμα της κομμουνιστικής Κίνας – πραγματικά ειλικρινές μαζί μας;».
Μέχρι στιγμής από το Πεκίνο δεν υπάρχει ουδεμία αντίδραση στα αμερικανικά υπονοούμενα. Εκτός από τη λήψη νέων μέτρων, η εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας αναθεώρησε μόνο προς τα κάτω τον απολογισμό των θυμάτων της επιδημίας, καθώς διαπίστωσε πως είχαν γίνει «διπλές καταχωρίσεις» θανάτων, μία ημέρα μετά την υιοθέτηση νέων διαγνωστικών κριτηρίων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ουσιαστικές μεταβολές σχετικά με τη θνησιμότητα και τη σοβαρότητα της επιδημίας δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής. Παρά την αύξηση των κρουσμάτων στη Χουμπέι, εκτός Κίνας δε σημειώνεται αύξηση, με μοναδική εξαίρεση το κρουαζιερόπλοιο στην Ιαπωνία, όπου αναφέρθηκαν 44 νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 218.
(πληροφορίες από Guardian, BBC, Reuters)