Μετάλλαξη Όμικρον: Για τα συμπτώματα της Covid από την αρχή του πρώτου πανδημικού κύματος μέχρι τώρα και κατά πόσο οι μεταλλάξεις έπαιξαν ρόλο σε αυτό, μίλησε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας, Νικόλαος Σύψας, στην ενηρωμετική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για την πανδημία και τον εμβολιασμό.
Ο Νίκος Σύψας εξήγησε ότι οι πρώτοι ασθενείς που νόσησαν με κορονοϊό, ταλαιπωρούνταν κυρίως από πυρετό, ξηρό επίμονο βήχα, ανοσμία και αγευσία, μεγάλη κόπωση, λαχάνιασμα -γιατί είχαν δύσπνοια- και σε μικρό βαθμό γαστρεντερικές διαταραχές. Ωστόσο, με την εμφάνιση της μετάλλαξης “Δέλτα” τα συμπτώματα άλλαξαν και θυμίζουν περισσότερο ένα κοινό κρυολόγημα: πυρετός, βήχας ξηρός και επίμονος, μύτη που τρέχει, πονόλαιμος και πονοκέφαλος.
Όσοι ασθένησαν, έχοντας πρώτα κάνει το εμβόλιο, συνήθως εμφανίζουν πυρετό, βήχα, φτέρνισμα, μύτη που τρέχει αλλά και πονοκέφαλο. Δηλαδή πρόκειται για συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης “Όμικρον”, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα που μοιάζουν και πάλι με κοινό κρυολόγημα. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με πονοκέφαλο, κόπωση και μύτη που τρέχει, φτέρνισμα και πονόλαιμο, εξήγησε ο Νίκος Σύψας.
“Σε περίπτωση λοιπόν που αναρωτηθεί κανείς τι έχει, η απάντηση είναι ‘Δεν ξέρω’”, είπε ο καθηγητής και πρότεινε ότι “εάν έχουμε συμπτώματα κοινού κρυολογήματος η λύση είναι τεστ και κατά προτίμηση μοριακό, πριν κάνουμε οποιαδήποτε κοινωνική συνάθροιση”.