Τα νέα για την πορεία της πανδημίας κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι…
Κάτι παραπάνω από ύπουλη αποδεικνύεται η πανδημία, γεγονός που αποδεικνύεται από τα στοιχεία για τις μεταλλάξεις του κοροναϊού, τα οποία αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενώ μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν επιφέρει βαριά νόσηση, τα νέα στοιχεία κυρίως σε ότι αφορά στους ανεμβολίαστους είναι εντελώς διαφορετικά.
Παράλληλα, οι προβλέψεις για τα νέα κρούσματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, θα φτάσουμε στα 32.000 σαν εβδομαδιαίο μέσο όρο, έως τις 24 Φεβρουαρίου.
Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει ότι και οι θάνατοι θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και οι ειδικοί, τονίζοντας ότι «οι σκληροί δείκτες, οι θάνατοι και οι ασθενείς ΜΕΘ, θα αργήσουν να μειωθούν».
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται και αύξηση στα κρούσματα σε ότι αφορά στα παιδιά, στοιχείο το οποίο επισημαίνουν οι επιστήμονες κάνοντας λόγο για άμεσο εμβολιασμό.
Απ’ όλα τα παραπάνω δεν πρόκειται να απαλλαγούμε εύκολα, όσο έχουμε περιοχές που παραμένουν ανεμβολίαστες και δεν μιλάμε φυσικά μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το εξωτερικό.
Μπορεί να έχουμε και 200.000 κρούσματα
Όπως είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης έως τις 24 Φεβρουαρίου περίπου, θα φτάσουμε τα 31.000 με 32.000 κρούσματα σαν εβδομαδιαίο μέσο όρο, μπορεί να δούμε και 35.000 κρούσματα σε μια μέρα με πάρα πολλά τεστ. Οι νεκροί θα φτάσουν περίπου στους 75. Απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων κυρίως λόγω του μη εμβολιασμού στην τρίτη δόση.
Σήμα κινδύνου για εξάπλωση της Όμικρον και της βαριάς νόσησης που μπορεί να προκαλέσει στους ανεμβολίαστους
«Μπορεί να είναι και 200.000 τα ενεργά κρούσματα θα μπορούσε να είναι και παραπάνω, δεδομένου ότι η Όμικρον σε ένα καλό ποσοστό του πληθυσμού δίνει ασυμπτωματική νόσο, μιλάμε κυρίως για την Όμικρον. Το κύμα της Όμικρον είναι πολύ οξύ παντού στον κόσμο. Η Όμικρον φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα σε κόσμο με ήδη υποκείμενα νοσήματα, και Όμικρον σε ανεμβολίαστο δεν του δίνει ήπια νόσο» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.
Σε ότι αφορά στα παιδιά, είπε ότι πάνω από 30% των νέων κρουσμάτων είναι σχολικής ηλικίας απευθύνοντας έκκληση για εμβολιασμό.
Αν χαθεί η επίδραση του εμβολίου κινδυνεύουν…
Από πλευράς του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος τόνισε ότι η πλειοψηφία των ασθενών ΜΕΘ παραμένει με το στέλεχος Δέλτα. «Ηλικιωμένο άτομο με συννοσηρότητες που δεν έχει εμβολιαστεί ή έχει χάσει την επίδραση του εμβολίου γιατί έχει περάσει ο καιρός έχει πιθανότητες να νοσήσει βαριά από το στέλεχος Όμικρον» προειδοποίησε.