Οριστικά εκτός ΕΣΥ τέθηκαν η διοικητική υπάλληλος και η νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγείας Παλαμά που εμπλέκονται στην υπόθεση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού.
Οπως ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας, χθες συνεδρίασε το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, στο οποίο προεδρεύει πρωτοδίκης, και έθεσε σε οριστική παύση των καθηκόντων τους (απόλυση) τη διοικητική υπάλληλο που εμπλέκεται στην υπόθεση εικονικών εμβολιασμών στον Παλαμά καθώς και τη νοσηλεύτρια του ίδιου κέντρου υγείας που έκανε χρήση πιστοποιητικού από εικονικό εμβολιασμό.
Στο μέτωπο της πανδημίας, ανεμβολίαστοι ή εμβολιασμένοι που δεν είχαν λάβει την τρίτη δόση είναι η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους λόγω του κορωνοϊού από τις αρχές του έτους στη χώρα μας. Σύμφωνα με τις αναλύσεις του ΕΟΔΥ, το 93,4% των ασθενών με COVID-19 που κατέληξαν τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες είτε δεν είχαν εμβολιαστεί είτε δεν είχαν κάνει αναμνηστική δόση. Το 80% των θανάτων άνω των 60 ετών αφορούσε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους. Η παραλλαγή «Ομικρον» φαίνεται να έχει επικρατήσει σχεδόν πλήρως σε μεγάλες περιφέρειες της χώρας, με το 80% έως 90% των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Θεσσαλία να αφορούν την «Ομικρον». Ωστόσο, σχεδόν το 50% των νέων νοσηλειών στα νοσοκομεία της χώρας αφορά ασθενείς που είχαν προσβληθεί από την παραλλαγή «Δέλτα» του κορωνοϊού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Βόρεια Ελλάδα είναι 60%.
Μήνυμα ότι ακόμα η πανδημία δεν έχει τελειώσει έστειλαν χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ότι, αν και παρατηρείται αποκλιμάκωση όσον αφορά τα κρούσματα και το κύμα της «Ομικρον» φαίνεται να έχει μπει σε τροχιά συρρίκνωσης, τα νοσοκομεία εξακολουθούν να πιέζονται και ο αριθμός των εισαγωγών και των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ειδικοί, χθες τα ενεργά κρούσματα στη χώρα υπολογίζονταν σε περισσότερα από 170.000, ενώ πάνω από 5.000 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονταν. Παρά την αύξηση των κλινών COVID και τη συνδρομή των ιδιωτικών νοσοκομείων, το ποσοστό κάλυψης των απλών κλινών νοσηλείας για ασθενείς με κορωνοϊό ήταν χθες στο 63% και των κλινών ΜΕΘ στο 88%.
Χθες διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 688 ασθενείς. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό ήταν 81, ενώ δηλώθηκαν 18.869 νέες διαγνώσεις. Οι ειδικοί τόνισαν ότι, αν και η παραλλαγή «Ομικρον» οδηγεί σε ηπιότερη νόσηση σε σχέση με τη «Δέλτα», «δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα» και θα πρέπει οι ασθενείς να είναι σε επικοινωνία με τον γιατρό τους και, εάν χρειαστεί, να απευθυνθούν στο νοσοκομείο. Πρόσθεσαν, μάλιστα, ότι με 20.000 κρούσματα την ημέρα θα υπάρξουν και θάνατοι από την «Ομικρον». Τέλος, εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι «φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό», αλλά, όπως είπαν, για να γίνει αυτό θα πρέπει να κάνουμε τώρα λίγη υπομονή.
Σύγχυση για τη διάθεση self test
Σύγχυση υπάρχει μεταξύ των ειδικοτήτων εργαζομένων στις εκπαιδευτικές δομές για την απόκτηση των self test που πρέπει να κάνουν για να προσέρχονται στη δουλειά τους.
Συγκεκριμένα, πολλοί εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε φροντιστήρια διαμαρτύρονται πως τα φαρμακεία τούς δηλώνουν ότι δεν δικαιούνται δωρεάν self test. Επίσης, χθες υπήρξε σύγχυση για το εάν μπορούν να πάρουν self test οι φύλακες και οι καθαρίστριες των σχολείων. Η απάντηση από το υπουργείο Παιδείας είναι ότι αυτές οι κατηγορίες εργαζομένων δεν υπάγονται στο υπ. Παιδείας και άρα γι’ αυτούς ισχύει ό,τι προβλέπεται για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Τέλος, παράταση μέχρι τη Δευτέρα 24/1 (η προθεσμία έληγε αύριο) έδωσαν χθες τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Υγείας για την προμήθεια από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των πέντε δωρεάν self test που πρέπει να κάνουν την περίοδο 24/1-18/2. Σημειώνεται ότι η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία δεν γίνεται στις εφημερίες των φαρμακείων, όταν δίνεται βάρος στα έκτακτα περιστατικά.