Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Κορωνοϊός: Εφιαλτικές εφημερίες στα νοσοκομεία λόγω της πανδημικής «έκρηξης»

Δραματική χαρακτηρίζεται πλέον η κατάσταση με την οποία βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι γιατροί και νοσηλευτές, καθώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχεται ασφυκτική πίεση, λόγω της «εκρηκτικής» αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας.

Συνολικά 27 περιοχές της χώρας βρίσκονται πλέον σε «βαθύ κόκκινο», ενώ την ίδια στιγμή ο αριθμός των διασωληνωμένων με Covid 19 έφτασε τους 612 την Τετάρτη σύμφωνα με την Ημερήσια Επιδημιολογική Έκθεση του ΕΟΔΥ.

Το βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο δημιουργεί ήδη σοβαρό πρόβλημα και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου τα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα βρίσκονται στο «κόκκινο». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο σημειώθηκε την Τετάρτη νέο ρεκόρ εισαγωγών ασθενών που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο εισήχθησαν στο νοσοκομείο 93 άτομα με Covid 19, ενώ ήδη οκτώ άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα εκτός ΜΕΘ. Την ίδια στιγμή, στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» η εφημερία ξεκίνησε την Τετάρτη με μόλις 50 απλές κλίνες Covid ελεύθερες. Παράλληλα, συναγερμός σήμανε σε ιδιωτική μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στην ανατολική Θεσσαλονίκη, λόγω καταγραφής συρροής κρουσμάτων κορωνοϊού.

Δύσκολες ώρες και στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας, καθώς το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκαν πολλές εισαγωγές, με τις ΜΕΘ να είναι πλήρεις. Ειδικότερα μέχρι τις 08:00 το πρωί της Τρίτης που ολοκληρώθηκε η εφημερία στο νοσοκομείο, πραγματοποιήθηκαν 24 εισαγωγές με ασθενείς covid.

Ενενήντα περιστατικά με κορωνοϊό είχε να αντιμετωπίσει το νοσοκομείο, εκ των οποίων τα 78 ήταν ήπια. Οι 8 κλίνες της ΜΕΘ είναι πλήρεις, ενώ στις επτά κλίνες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς και ένας βρίσκεται εκτός με αυξημένη φροντίδα.

ΕΟΔΥ: Στο 0,97% το ποσοστό θετικότητας σε όλη τη χώρα

Την ίδια στιγμή, αναλυτικά στοιχεία για τη θετικότητα της Covid 19 στην Ελλάδα έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σύμφωνα με την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, κατά την εβδομάδα αναφοράς 15 Νοεμβρίου 2021 – 21 Νοεμβρίου 2021, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,78% σε σύνολο 2.628.849 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,58% σε σύνολο 2.223.392 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,97%.

Παράλληλα, την εβδομάδα αναφοράς, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.056, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.102. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,45.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 11.131, αποτελώντας το 24% (+4.4% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων (Iso Week 46).

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων