Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Κορονοϊός: Επικίνδυνη αύξηση της μετάλλαξης που αντιστέκεται στα εμβόλια

Ανησυχία έχει προκαλέσει η αύξηση των δειγμάτων του στελέχους που φέρει συνδυασμό χαρακτηριστικών από τη βραζιλιάνικη και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη που αντιστέκονται στην ανοσία των εμβολίων κατά του κορονοϊού. 

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη, δηλαδή και τα 75 νέα δείγματα, εντοπίζεται μόνο στην Αττική και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Τα υπόλοιπα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Νότιου Αιγαίου, Βόρειου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Από 897 δείγματα που ελέγχθηκαν συνολικά προέκυψαν 711 δείγματα  με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC), 76 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation – VUI) και ένα δείγμα θετικό για Variant with deletion in S Gene.

Πιο συγκεκριμένα,

Τα 711 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος αφορούσαν τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας  Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012)

Από τα 76 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση VUI τα 75 αφορούσαν το στέλεχος που φέρει χαρακτηριστικά της βραζιλιάνικης και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης B.1.1.318 (Variant_E484K), η οποία εμφανίζει ανθεκτικότητα στην ανοσία.

Τέλος, 1 αφορούσε το στέλεχος Β.1.1 (Variant_Ε484Κ). Πρόκειται για ένα παλιό στέλεχος που έχει λάβει νέα χαρακτηριστικά (μεταλλάξεις) που υπάρχουν στο νοτιοαφρικανικό και βραζιλιάνικο ιό.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων