H πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να “σφυροκοπά” την Ευρώπη παρά τον περιορισμό της μισής ανθρωπότητας. Ο ιός φαίνεται να συνεχίζει και την ανελέητη προέλασή του στις ΗΠΑ που ολοένα και αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι.
Ο μακάβριος απολογισμός της πανδημίας δεν παύει να γίνεται ολοένα βαρύτερος καθώς σχεδόν 37.000 άνθρωποι έχουν χαθεί σε διεθνές επίπεδο. Συγκεκριμένα η Ιταλία έσπασε το φράγμα των 11.000 θανάτων, 812 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες στην Ισπανία, 418 νεκροί, αριθμός ρεκόρ καταγράφηκαν στη Γαλλία.
Χιλιάδες νεκροί στην Ισπανία
Η Ισπανία υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο με 7.340 νεκρούς. Εν αναμονή, οι αρχές της χώρας της Ιβηρικής, έχοντας οδυνηρή επίγνωση του γεγονότος ότι η επαγρύπνηση πρέπει να συνεχιστεί, απαγόρευσαν τις επιμνημόσυνες δεήσεις και περιόρισαν στους τρεις τους ανθρώπους που μπορούν να παραβρίσκονται σε κηδείες.
ΗΠΑ: “Είμαστε μακριά από την κορύφωση”
Βαρύ όμως το πλήγμα και για τη Νέα Υόρκη που έγινε πλέον επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ. Η χθεσινή μέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα καταγραφεί ως η μέρα με τους περισσότερους νεκρούς καθώς 503 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων στους 3.165. Τα κρούσματα έχουν φτάσει τις 164.000, εκ των οποίων τα 67.325 στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, της οποίας τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλες πιέσεις και λόγω των πολλών ασθενούντων από τον κορωνοϊό, αλλά και γιατί αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές έχουν προσβληθεί.
Χθες η Νέα Υόρκη δέχθηκε ενίσχυση καθώς κατέπλευσε το πλωτό νοσοκομείο “Comfort”, με χίλιες κλίνες ενώ από σήμερα τίθεται σε λειτουργία και το νοσοκομείο εκστρατείας στο συνεδριακό κέντρο Τζάβιτς, αρχικά με χίλια κρεβάτια και σύντομα θα φτάσει τα 2.500.
Οι εκτιμήσεις για το πότε θα κορυφωθεί η ασθένεια διαφέρουν. Για τη Νέα Υόρκη κάποιοι θέλουν την κορύφωση σε δύο κι άλλοι σε έξι εβδομάδες. Ο λόγος γιατί πάρα πολλά κρούσματα δεν έχουν μετρηθεί και κυρίως γιατί ο αριθμός όσων έχουν κάνει το τεστ είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με χώρες όπως η Νότια Κορέα, ή η Γερμανία. Την ίδια στιγμή ο δρ. Αντονι Φάουτσι είπε πως και να τερματιστεί η πανδημία το καλοκαίρι, μπορεί να υπάρχει επιστροφή του ιού το Φθινόπωρο.
Σημειώνεται ότι χθες, ο Αμερικανός Πρόεδρος παρουσίασε ένα νέο τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, το οποίο μόλις έλαβε την επείγουσα έγκριση του FDA και σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία θα μπορεί να δώσει αποτελέσματα μεταξύ 5 και 15 λεπτά.
Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Μόσχα
Μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας ισχύουν από χθες στην περιοχή της Μόσχας και σε ακόμη 16 περιοχές της Ρωσίας σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Όπως μεταδίδει το Ταςς, σύμφωνα με τον απολογισμό της Δευτέρας, συνολικά 1.836 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στη Ρωσία, 66 ασθενείς έχουν αναρρώσει ενώ ως τις 1200 ώρα Μόσχας χθες είχαν χάσει τη ζωή τους εννιά ασθενείς.
Αργότερα χθες είχαν ανακοινωθεί θάνατοι που σχετίζονται με τον κορωνοϊό στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και την περιοχή Βλαντίμιρ. Στη Μόσχα έχουν σημειωθεί τα περισσότερα κρούσματα, στο σύνολό τους 1.226.
Η κυβέρνηση της χώρας έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας για να μπορεί το κοινό να ενημερώνεται για την κατάσταση σε σχέση με τον κορωνοϊό.
Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων στην Ισπανία
503 νεκροί από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ σε μόλις εικοσιτέσσερις ώρες
Η δραματική κατάσταση στην Ιταλία…
Στην Ιταλία, τη χώρα που θρηνεί τους περισσότερους θανάτους στον πλανήτη (11.500 επί συνόλου 97.689 καταγεγραμμένων κρουσμάτων μόλυνσης), ο περιορισμός της κίνησης των προσώπων μόλις αρχίζει να φέρνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, έπειτα από τρεις εβδομάδες.
“Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα φθάσουμε στην κορύφωση σε επτά ως δέκα ημέρες, μετά, λογικά, θα δούμε μείωση της εξάπλωσης”, είπε χθες ο υφυπουργός Υγείας της Ιταλίας Πιερπάολο Σιλέρι.
Δεν τίθεται κανένα θέμα χαλάρωσης των προσπαθειών: οι αρχές παρέτειναν τα μέτρα περιορισμού “τουλάχιστον ως το Πάσχα” των καθολικών, τη 12η Απριλίου. Στη Γαλλία, όπου πάνω από 3.000 άνθρωποι έχουν υποκύψει στον κορωνοϊό στα νοσοκομεία – 418 το προηγούμενο 24ωρο, αριθμός χωρίς προηγούμενο – γιατροί και νοσηλευτές ξεπερνούν τα όριά τους.
“Το πρωί, όταν ξυπνάω, κλαίω. Στο πρωινό, κλαίω. ΄Οταν ετοιμάζομαι, κλαίω (…). Εκεί, στον χώρο όπου αλλάζω στο νοσοκομείο, σταματάω να κλαίω. Εισπνέω. Εκπνέω. Ο κόσμος στα κρεβάτια κλαίει επίσης, και σ` εμένα εναπόκειται να στεγνώσω τα δάκρυά του”, καταθέτει η Ελίζ, νοσηλεύτρια στην Μπεζανσόν, στην ανατολική Γαλλία, μέσω Facebook.
Σε καραντίνα το 44% του παγκόσμιου πληθυσμού
Πάνω από 3,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σπίτι, ή το 44% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι μεταφορές μειώνονται στο ναδίρ όπως και η ζήτηση για πετρέλαιο.
Χθες Δευτέρα το Μπρεντ έκλεισε στα 22,76 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 και πλέον ετών, ενώ το WTI φλέρταρε με επίπεδα τιμών κάτω από 20 δολάρια το βαρέλι. Η υπερεπάρκεια προσφοράς, εν μέσω του πολέμου τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, τραβάει τις τιμές ακόμα περισσότερο προς τα κάτω.