Κάθε άλλο παρά χαλάρωση των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού, όπως ίσως πολλοί πολίτες στην Αυστρία θα ανέμεναν, προβλέπει ο ενδιάμεσος απολογισμός της αποδοτικότητάς τους, που παρουσίασαν το μεσημέρι στη Βιέννη ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των συγκυβερνώντων Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ.
Με δραματικές εκφράσεις, οι δύο πολιτικοί προειδοποίησαν για τους κινδύνους από μία πρόωρη αναστολή των μέτρων, ανακοινώνοντας μάλιστα μία αυστηροποίησή τους, με τον καγκελάριο να τονίζει πως “η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για την ηρεμία πριν από την καταιγίδα και το πόσο τρομερή μπορεί να είναι αυτή η καταιγίδα το αντιλαμβάνεται κανείς στρέφοντας το βλέμμα στην γειτονική μας Ιταλία”.
Ο αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ τόνισε ότι συμφωνεί απόλυτα πως πρόκειται τώρα για “την ηρεμία πριν από την καταιγίδα”, γι’ αυτό και, όπως σημείωσε, απαιτούνται επιπλέον μέτρα και δεν μπορεί να χαλαρώσουν μετά το Πάσχα των Καθολικών (στις 12 Απριλίου), ενώ σε σχέση με τους ειδικούς ο ίδιος υποστηρίζει ότι κανείς θα πρέπει να προσανατολιστεί με εκείνους που παρουσιάζουν δραματικά σενάρια.
Ως πρώτο, επιπλέον μέτρο, οι δύο επικεφαλής της κυβέρνησης ανακοίνωσαν την υποχρεωτική χρήση μασκών και από τους πελάτες στα σούπερμαρκετ, στις εισόδους των οποίων αυτές θα διατίθενται από μεθαύριο, Τετάρτη, ενώ δεν αποκλείεται προσεχώς να επεκταθεί και η χρήση τους στον δημόσιο χώρο, χωρίς αυτό να αναιρεί τη συνέχιση της διατήρησης της απαραίτητης απόστασης μεταξύ των ανθρώπων.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα επιδρούν, ωστόσο θα πρέπει να περιοριστεί σαφώς περισσότερο η επέκταση του ιού στη χώρα και ο πολλαπλασιαστικός παράγοντας μετάδοσης του θα πρέπει να πέσει κάτω από το ένα και μεσοπρόθεσμα να τείνει στο μηδέν.
“Κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο δεν μπορεί να μπλοκάρει μία πολύ ταχεία εξάπλωση, ενώ το πόσο θα διαρκέσει η υπερφόρτωση ιδιαίτερα της εντατικής ιατρικής εξαρτάται από όλους μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος, προειδοποιώντας να μην εισακούγονται όσοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Ο Αυστριακός καγκελάριος εξέφρασε φόβους ότι ήδη σε περίπου δύο εβδομάδες θα προκύψουν δυσκολίες στα νοσοκομεία και πως στα μέσα Απριλίου μπορεί να υπάρξει υπερβολική επιβάρυνση των μονάδων εντατικής θεραπείας, καθώς “ήδη στις 27 Μαρτίου, από το σύνολο των 2.500 κλινών εντατικής θεραπείας μόνον οι 1.071 ήταν ελεύθερες , ενώ από τους 2.500 αναπνευστήρες διαθέσιμοι ήταν πλέον μόνον 908”.
Το γεγονός ότι ο στόχος βρίσκεται ακόμη μακριά επισήμανε από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ, αναφέροντας ότι, μπορεί μεν το χρονικό διάστημα διπλασιασμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, από τις 2,5 ημέρες που ήταν πριν από τρεις εβδομάδες, να αυξήθηκε τώρα σε 5,9 ημέρες, ωστόσο και αυτό εξακολουθεί να είναι ανησυχητικό.
Για τον λόγο αυτόν, όπως σημείωσε ο ίδιος, η κυβέρνηση θα φροντίσει ώστε οι ευπαθείς ομάδες να μην μεταβαίνουν στους τόπους εργασίας και να μπορούν, εφόσον αυτό είναι εφικτό, να εργάζονται από το σπίτι, διαφορετικά θα πρέπει υποχρεωτικά να πάρουν άδεια και οι εργοδότες τους θα αποζημιωθούν ανάλογα γι’ αυτό το μέτρο.
Στους ανθρώπους με υποκείμενη νόσο πρέπει με αυτόν τον τρόπο να παρασχεθεί η κατά το δυνατόν καλύτερη προστασία, πρόσθεσε ο προερχόμενος από τους Πράσινους Αυστριακός υπουργός Υγείας.