Μια γενετική μετάλλαξη που συνδέεται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, φαίνεται να εξηγεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι που μολύνονται από τον κορονοϊό, δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Ενώ οι έρευνες για το θέμα μέχρι σήμερα παρέμεναν ασαφείς, μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, ισχυρίζεται ότι βρήκε την απάντηση.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 19 Ιουλίου στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», οι άνθρωποι που δεν εμφανίζουν συμπτώματα έχουν έναν «γενετικό άσσο στο μανίκι τους» που αποτρέπει την εμφάνιση συμπτωμάτων. Πρόκειται για μια μετάλλαξη που αφορά τα γονίδια HLA (Ανθρώπινα Λευκοκυτταρικά Αντιγόνα), τα οποία κωδικοποιούν πρωτεΐνες που επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό να ξεχωρίζει τα κύτταρα του σώματος από τυχόν εισβολείς.
Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 30.000 άτομα τα οποία παρακολουθήθηκαν για 15 μήνες. Στη διάρκεια της μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν κυκλοφορήσουν τα εμβόλια Covid-19, μόνο 136 εθελοντές που βρέθηκαν θετικοί στον ιό δεν εμφάνισαν συμπτώματα. Περίπου το 20% των συμμετεχόντων που δεν εμφάνισαν συμπτώματα μετά την μόλυνση από COVID-19 έφεραν τουλάχιστον ένα αντίγραφο της μετάλλαξης HLA-B*15:01, ενώ όσοι έφεραν περισσότερα από ένα αντίγραφα είχαν 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να μην νοσήσουν.
«Αν έχεις έναν στρατό που είναι σε θέση να αναγνωρίζει νωρίς τον εχθρό, αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, Τζιλ Χόλενμπαχ, καθηγήτρια νευρολογίας, επιδημιολογίας και βιοστατιστικής.
«Είναι σαν να έχουμε στρατιώτες που είναι προετοιμασμένοι για τη μάχη και ξέρουν ήδη τι να ψάξουν και ποιοι είναι οι κακοί», κατέληξε η ερευνήτρια.
ΠΗΓΗ: Euronews