Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Κορωνοϊός: Γυμνάσια και Λύκεια παίρνουν σειρά για άνοιγμα

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης αναφορικά με το περαιτέρω άνοιγμα των δραστηριοτήτων που έχουν «παγώσει» έθεσε χθες από την Βουλή ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας πως το επόμενο βήμα αφορά το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων.

Βάζοντας παράλληλα φρένο στις συζητήσεις περί ανοίγματος των χιονοδρομικών κέντρων και απελευθέρωσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων.

«Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας πως τον προσεκτικό και βήμα-βήμα τρόπο με τον οποίο κινείται η χώρα στην χαλάρωση των περιορισμών. «Η χώρα βαδίζει με μικρά αλλά προσεκτικά βήματα σε αυτό που λέμε κάποια κανονικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα χθες και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είχε σημειώσει πως η επιστροφή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί την βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει τονίσει πως προτού αποφασίσει περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών, θα χρειαστεί ένα διάστημα ώστε να αποτιμηθεί η επίδραση στους επιδημιολογικούς δείκτες των δραστηριοτήτων που έχουν ανοίξει, δηλαδή του λιανεμπορίου και δημοτικών-νηπιαγωγείων.

«Για να αποφασίσουμε κάτι περεταίρω, ένα άνοιγμα, πρέπει να δούμε τα δεδομένα 1 έως 2 εβδομάδων. Θα δούμε τι έγινε όχι μόνο επιδημιολογικά αλλά και από την τήρηση των μέτρων. Θα συζητήσουμε τι έγινε με το λιανεμπόριο και θα συζητήσουμε αν μπορεί να ανοίξει κάτι άλλο», εξήγησε χθες ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

Με βάση όλα αυτά, το άνοιγμα των γυμνασίων θα τεθεί στην σύσκεψη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή, ενώ οι άλλες δραστηριότητες παίρνουν σειρά προτεραιότητας και μπαίνουν στην ατζέντα για λίγο αργότερα.

Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση, πιθανότερη ημερομηνία για την έναρξη των μαθημάτων πρέπει να θεωρείται η 1η Φεβρουαρίου, καθώς ως τότε οι ειδικοί θεωρούν πως θα έχουν συγκεντρωθεί επαρκή δεδομένα σχετικά με το επιδημιολογικό αποτύπωμα της επανέναρξης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Αν και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, δήλωσε χθες πως τα σχολεία θα μπορούσαν να ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξέφρασε τις ανησυχίες του για το «βιαστικό» άνοιγμα των σχολείων. Βλέποντας δύο δύσκολους μήνες μπροστά μας, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε πως βλέπουμε βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας αλλά «με βασανιστικά αργούς ρυθμούς». Γι’ αυτό και «καλό είναι να πάρουμε ανάσα την επόμενη εβδομάδα και να μην ανοίξουν τα σχολεία», όπως είπε.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων