Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Κορωνοϊός: Η Κομισιόν σε συζητήσεις με τις Pfizer/BioΝΤech για την παραγγελία επιπλέον εμβολίων

Τη δυνατότητα παραγγελίας επιπλέον δόσεων εμβολίων κατά της της Covid-19 συζητεί με τις Pfizer/BioNTech η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Το παρόν συμβόλαιο προβλέπει 300 εκατομμύρια δόσεις.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει εάν υπάρχει τρόπος για την προσθήκη επιπλέον δόσεων σε αυτές που προβλέπει η συμφωνία που ήδη έχουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Στις 21 Δεκεμβρίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι συνέστησε την υπό όρους χορήγηση άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου που ανέπτυξαν οι Pfizer/BioNTech για την πρόληψη της νόσου του κορωνοϊού COVID-19 σε άτομα από 16 ετών και άνω.

Η διανομή του εμβολίου ξεκίνησε σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 26 Δεκεμβρίου.

Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις, με διαφορά τουλάχιστον 21 ημερών. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου ήταν συνήθως ήπιες ή μέτριες και υποχώρησαν εντός ολίγων ημερών μετά τον εμβολιασμό. Οι παρενέργειες περιελάμβαναν πόνο και πρήξιμο στο σημείο του εμβολιασμού, κόπωση, πονοκέφαλο, πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις, ρίγη και πυρετό.

Της ανακοίνωσης είχαν προηγηθεί δηλώσεις, την Κυριακή, της επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου σε δηλώσεις της. «Η κατάσταση θα βελτιωθεί βήμα-βήμα» υπογράμμισε η κυρία Κυριακίδου, επισημαίνοντας ότι «διαπραγματευόμαστε για επιπλέον εμβόλια από την Pfizer/BioNTech».

Η ίδια πρόσθεσε ότι «άλλοι παρασκευαστές με τους οποίους έχουμε συμβόλαια βρίσκονται κοντά στην έγκριση της ΕΕ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το φθινόπωρο του 2020 κανείς δεν θα μπορούσε να πει με βεβαιότητα ποιο εμβόλιο θα ήταν επιτυχές, η ΕΕ τα πάει πολύ καλά με την επιλογή των εμβολίων».

«Στόχος μας η ποικιλία εμβολίων»
Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η διασφάλιση ενός χαρτοφυλακίου με ποικιλία εμβολίων, τόνισε εξάλλου σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα υγείας Στεφάν Nτε Κερμέκερ υπογραμμίζοντας ότι «αυτό το χαρτοφυλάκιο αναπτύχθηκε σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας».

«Όταν διαπραγματευόμασταν με τις έξι εταιρείες και με άλλες εταιρείες δεν υπήρχε βεβαιότητα ότι κάποιο από αυτά τα εμβόλια θα θεωρείτο ασφαλές και αποτελεσματικό από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Επιπροσθέτως σημείωσε ότι «η βασική φιλοσοφία της στρατηγικής ήταν η ΕΕ να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο με ποικιλία, να εξασφαλίσει δόσεις από διαφορετικές εταιρείες» έτσι ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ένα ή περισσότερα εμβόλια να είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ επισήμανε ότι η ΕΕ εστιάζει στο «να διαβεβαιώσει ότι η εφαρμογή της στρατηγικής γίνεται σωστά και ότι όλοι οι παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών κάνουν αυτό που πρέπει από την πλευρά τους».

Προσέθεσε ότι «οι επόμενες εβδομάδες και οι επόμενοι μήνες θα είναι σημαντικοί όσον αφορά την εξέλιξη του εμβολιασμού» και κατέληξε λέγοντας πως η ΕΕ είναι πεπεισμένη ότι, με όλες τις προσπάθειες που κάνει, θα μπορέσει να εξασφαλίσει τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων το συντομότερο δυνατόν.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων