Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Κορωνοϊός: Η Κούβα στοιχηματίζει ότι το εμβόλιό της είναι ασφαλές

Το εμβόλιο της Κούβας κατά του Covid-19 θα είναι ασφαλές:  Αυτό προκύπτει  από  τα τελευταία στάδια των δοκιμών, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Εμβολίων Finlay, Vicente Verez.

Οι προβολείς στραμμένοι στην Κούβα

Η Κούβα, ένα κράτος μόλις 11 εκατομμυρίων πολιτών, έχει στρέψει πάνω της την προσοχή σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αναμένεται να γίνει το μικρότερο κράτος στον κόσμο που θα αναπτύξει εμβόλιο κατά του Κορωνοϊού.

Έως τώρα οι χώρες που έχουν συνεισφέρει στη μάχη ενάντια στον Κορωνοϊό με τη δημιουργία εμβολίων – Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Ινδία- είναι αισθητά ισχυρότερες οικονομικά και πληθυσμιακά.

Η Κούβα, παρότι αντιμετωπίζει ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, κατάφερε να μειώσει τον αριθμό των μολύνσεων και των θανάτων από Covid-19, λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα. Τις τελευταίες εβδομάδες η χώρα καταγράφει κατά μέσο όρο 1000 κρούσματα ημερησίως.

Στην τελική φάση των δοκιμών

Δύο από τα πέντε υποψήφια εμβόλια που αναπτύσσει η Κούβα βρίσκονται στην τρίτη φάση των δοκιμών, με πιο προχωρημένο το Soberana-2. Έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 44.000 Κουβανοί εθελοντές στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών. Επιπλέον, το συγκεκριμένο εμβόλιο έλαβαν 150.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Το Soberana-2 αναπτύσσεται από την κρατική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioCubaFarma, με τη συνεισφορά του Κέντρου Μοριακής Ανοσολογίας (CIM) της χώρας. Σε αντίθεση με τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna, το Soberana-2 χρησιμοποιεί συνθετικές πρωτεΐνες κορωνοϊού. «Ξεκινήσαμε λίγο αργότερα επειδή έπρεπε να μάθουμε λίγο περισσότερα για τον ιό και τον τρόπο με τον οποίο μολύνει τα κύτταρα», δήλωσε στο δίκτυο NBC ο Vicente Verez.

Το σχέδιο της κυβέρνησης αναφορικά με τον εμβολιασμό είναι να εμβολιαστούν σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας μέχρι τον Μάιο και να εμβολιαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός της χώρας πριν από το τέλος του έτους.

Δείχνουν τη δύναμή τους

 Η Κούβα χρησιμοποιεί την πρόοδο που σημειώνει στη μάχη κατά του Κορωνοϊού, για να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στην παγκόσμια σκηνή με δικό της εμβόλιο. Ενώ θα μπορούσε να καλύψει τις εμβολιαστικές της ανάγκες μέσω των συμμάχων της, την Κίνα και τη Ρωσία, επιλέγει να αναπτύξει το δικό της εμβόλιο. Θα έχει μάλιστα την ευκαιρία να το προωθήσει σε ανίσχυρα οικονομικά κράτη που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα έλλειψης εμβολίων.

Υπάρχει ζήτηση 

Το σύστημα παραγωγής εμβολίων της Κούβας αναδιοργανώνεται για την παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων. Το Ιράν, το οποίο απαγόρευσε εμβόλια ΗΠΑ και Βρετανίας, θα φιλοξενήσει μια δοκιμή της τρίτης φάσης του Soberana-2 ως μέρος μιας συμφωνίας που περιλαμβάνει την παραγωγή εκατομμυρίων δόσεων εκεί. Επίσης, το Μεξικό και η Αργεντινή εξέφρασαν ήδη ενδιαφέρον για τα εμβόλια της Κούβας.

 

Πηγή: nbcnews.com

 

 

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων