Στην οχύρωση της πρώτης γραμμής επικεντρώνονται οι κυβερνητικές προσπάθειες, τη στιγμή που τα ανατροφοδοτούμενα σενάρια περί νέων περιορισμών προσκρούουν στο κατηγορηματικό φρένο του Μεγάρου Μαξίμου.
«Αυτήν την ώρα η μεγάλη μάχη δίνεται στο να αντέξει το εθνικό σύστημα υγείας.». Με αυτά τα λόγια υψηλόβαθμος αξιωματούχος προβάλλει τη βασική προτεραιότητα ενόψει ενός δύσκολου δεκαημέρου όπως προοιωνίζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι προβολές τους που γίνονται στις καθιερωμένες συσκέψεις. Η κορύφωση του πανδημικού κύματος άλλωστε με βάση το καλό σενάριο προσδιορίζεται για τον πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.
Η επικαιροποίηση της εικόνας γίνεται σε πραγματικό χρόνο και επιδιώκεται σχεδόν ακαριαία να είναι και η ενεργοποίηση των εφεδρειών που προβλέπονται από το έκτακτο σχέδιο με ολόκληρη την επικράτεια να αποτελεί μια ενοποιημένη υγειονομική περιφέρεια. Η ανησυχία για τα στενά περιθώρια στο σύστημα υγείας στο βόρειο τμήμα της παραμένει στο επίπεδο της αυξημένης εγρήγορσης, με την αξιοποίηση των πόρων από το ιδιωτικό σύστημα υγείας να αποτελεί την κεντρική γραμμή για την αποσυμπίεση του ΕΣΥ.
«Η Βόρειος Ελλάδα έχει υπερκαλυφθεί αλλά διαθέσιμα κρεβάτια και covid και non covid εξακολουθούν και υπάρχουν και προστίθενται και στις ιδιωτικές κλινικές», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος. Στον κρίσιμο τομέα της εντατικής θεραπείας αρμόδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι εκεί όπου οι ιδιωτικές κλινικές δεν έχουν κόσμο στα κρεβάτια τους θα αξιοποιηθούν ΜΕΘ και για covid περιστατικά. Για τη Βόρεια Ελλάδα πάντως επανειλημμένα έχει αναδειχθεί η συσχέτιση της επιδημιολογικής κατάστασης με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού που καταγράφονται στις περισσότερες γεωγραφικές ενότητες. Ήταν δε ενδεικτική η πρόσφατη αναφορά του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη σύμφωνα με την οποία η Αθήνα που υποσκελίζει τη Θεσσαλονίκη σε αριθμό κρουσμάτων, ωστόσο παράγει λιγότερες ΜΕΘ.
Σταθερή στρατηγική
Από την άλλη στην κυβέρνηση κλείνουν κάθε συζήτηση, για λήψη νέων μέτρων. Άλλωστε όπως επισημαίνεται ακόμη είναι νωπό το πλέγμα που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό και τέθηκε σε εφαρμογή μόλις πριν από 48 ώρες.
«Τα μέτρα τα αξιολογούμε ανά δυο τρεις εβδομάδες.Αυτή είναι η κατεύθυνση τώρα, δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό», εξηγούσε ανώτατος αξιωματούχος.
Κατηγορηματικός εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά και ο Γιάννης Οικονόμου: «Αυτή είναι η στρατηγική, αυτά είναι τα μέτρα: Προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και με την πρώτη και με την τρίτη δόση. Μεγάλος αγώνας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συνεχής προσπάθεια για την ενίσχυσή του, με κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές, με γιατρούς που θα πλαισιώσουν το Ε.Σ.Υ.» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Με την προσθήκη στη μάχη και των μονοκλωνικών φαρμάκων, που θα αρχίσουν να χορηγούνται από το τέλος αυτής της εβδομάδας. Και με έλεγχο για την εφαρμογή των μέτρων, που αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, σε όλους τους χώρους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης Οικονόμου. Στον αντίποδα η αύξηση των εμβολιασμών δημιουργεί σημάδια αισιοδοξίας όχι γι΄αυτό το κύμα αλλά κυρίως για τον αντίκτυπο που θα έχει στην επόμενη φάση. Τον τελευταίο μήνα προγραμματίστηκαν περίπου 500.000 ραντεβού για πρώτη δόση, ενώ περισσότεροι από τους μισούς δικαιούχους της τρίτης δόσης είτε έχουν ήδη λάβει την ενισχυτική ανοσοποίηση είτε έχουν προγραμματίσει την εμβολιασμό τους. Μόνο την Δευτέρα προγραμματίστηκαν 153.000 ραντεβού για την αναμνηστική δόση.
Τα άλλα μέτρα
Από την άλλη στο μέτωπο των ανεμβολίαστων ακόμη υπάρχουν περιθώρια αύξηση της έμμεσης πίεσης για να μπουν στην επιχείρηση «Ελευθερία». Παρότι με τις χαμηλές θερμοκρασίες η χρήση των εξωτερικών χώρων στην εστίαση καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη, υπάρχουν εισηγήσεις τις οποίες η κυβέρνηση ακόμη δεν συζητά, αλλά δεν αποκλείει την εξέταση τους. Σύμφωνα με αυτές θέλει την επέκταση του μπλόκου και σε αυτά τα τμήματα των καταστημάτων.
Πηγή: cnn.gr