Διατήρηση των υφιστάμενων μέτρων έως τις 23 Ιανουαρίου, ενδεχομένως και έως το τέλος του μήνα και επανεξέτασή του σε εβδομαδιαία βάση. Αυτή είναι η βασική κατεύθυνση που προδιαγράφεται για το επόμενο διάστημα στο μέτωπο της πανδημίας, μετά και τη χθεσινή απόφαση για παράταση του υπάρχοντος πλαισίου.
Εν ολίγοις, ενώ διαφαίνεται στον ορίζοντας μια τάση αποκλιμάκωσης στο μέτωπο των κρουσμάτων, κρίθηκε – και από τους ειδικούς – πρόωρο οποιοδήποτε μήνυμα χαλάρωσης, ειδικά από τη στιγμή που η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει ασφυκτική, οδηγώντας και σε επιτάξεις υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών.
Όπως έγραφε σήμερα η «Κ», στο Μαξίμου υπάρχει σχετική αισιοδοξία, καθώς φαίνεται πως από την επόμενη εβδομάδα είναι πολύ πιθανόν να αρχίσει η ύφεση και σε κάθε περίπτωση θα έχουμε τη λεγόμενη επιπεδοποίηση. Οι εκτιμήσεις που φτάνουν στην κυβέρνηση είναι πως ήδη έχουμε μπει σε τροχιά αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως αποφάσισε και χθες η επιτροπή των ειδικών, πως πρέπει να προβούμε άμεσα σε άρση μέτρων.
Οι πληροφορίες άλλωστε της «Κ» λένε πως η κυβέρνηση σκεπτόταν να προχωρήσει από την ερχόμενη Δευτέρα κιόλας σε μια πρώτη πολύ ήπια χαλάρωση των μέτρων –όπως είναι η «επιστροφή» της μουσικής–, κάτι τέτοιο ωστόσο κρίθηκε από τους ειδικούς πως μπορεί να περιμένει μία ή ακόμα και δύο εβδομάδες, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ώστε να μπούμε με ασφάλεια στον Φεβρουάριο.
Σε αυτή τη μικρή παράταση της μιας ή και των δύο εβδομάδων αποτυπώνεται η πεποίθηση, που τείνει να γίνει κυρίαρχη, πως η «Oμικρον» όσο γρήγορα ήρθε τόσο γρήγορα θα φύγει, ακολουθώντας την πορεία V. Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία πως, εάν δεν βρεθούμε ενώπιον του απευκταίου σεναρίου μιας νέας μετάλλαξης, τότε είμαστε κοντά όχι στο τέλος του ιού, αλλά στο τέλος της πανδημίας.
Υπό ασφυκτική πίεση το ΕΣΥ
Από την πλευρά των ειδικών, πάντως, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή εισήγηση, κυριαρχεί η πεποίθηση πως παρότι διαφαίνεται μια τάση αποκλιμάκωσης αυτού του επιδημικού κύματος, κρίνεται ότι είναι ακόμη πρόωρη μία έστω και μερική άρση των μέτρων, ειδικά όταν εκτιμάται πως αυτά είναι που συνέβαλαν στην επιβράδυνση της επέλασης της «Ομικρον».
Άλλωστε, μεγάλο παραμένει το βάρος για το ΕΣΥ, μιας και η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία και κυρίως στις απλές κλίνες νοσηλείας ασθενών είναι πλέον ασφυκτική.
Ενδεικτική είναι η χθεσινή εικόνα από το νοσοκομείο «Αττικόν», το οποίο βγαίνοντας από εφημερία είχε 166 νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, 71 ασθενείς με COVID-19 εισήχθησαν κατά την προχθεσινή εφημερία. Εξ αυτών δέκα ασθενείς έως και χθες το μεσημέρι βρίσκονταν ακόμη στα ΤΕΠ περιμένοντας να αδειάσει κλίνη νοσηλείας.