Ανησυχία επικρατεί στην Ιταλία, λόγω της διάδοσης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού. Ολικό lockdown για το σύνολο των ιταλικών περιφερειών ζήτησε, με παρέμβασή του μέσω διαδικτύου, ο πρόεδρος των ιατρικών Συλλόγων Ιταλίας Φιλίπο Ανέλι, λόγω της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία και πολλές μονάδες εντατικής θεραπείας.
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε χώρισε την Ιταλία σε τρεις ζώνες επικινδυνότητας: κόκκινη (η οποία ισοδυναμεί με καθολικό lockdown), πορτοκαλί (με σειρά αυστηρών περιορισμών) και κίτρινη (με μεγαλύτερη ευχέρεια μετακίνησης για τους πολίτες και λειτουργίας των επιχειρήσεων).
Σε πολλές περιοχές της Ιταλίας, όμως (από την Λομβαρδία μέχρι το Τορίνο και την Νάπολη), τα τελευταία εικοσιτετράωρα συνεχίζει να αυξάνεται η πίεση επί των δημόσιων νοσοκομείων.
Τόσο που την ώρα αυτή, έξω από πολλά νοσοκομεία της Νάπολης, δεκάδες ασθενείς με κορωνοϊό παραμένουν μέσα σε ΙΧ αυτοκίνητα περιμένοντας να ελευθερωθούν κλίνες στους θαλάμους ή στα έκτακτα περιστατικά.
Γιατροί και νοσηλευτές τοποθετούν έξω από τα ΙΧ φιάλες οξυγόνου, για να βοηθήσουν –όπως μπορούν– τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν εμφανή αναπνευστικά προβλήματα.
Σήμερα καταγράφηκαν 32.616 νέα κρούσματα και 331 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 191.144 διαγνωστικά τεστ. Κάθε 100 τεστ, προέκυπταν 17 θετικοί στον ιό, ποσοστό ίδιο με εκείνο των προηγούμενων είκοσι τεσσάρων ωρών.
Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι καταγράφηκαν 331 θάνατοι που συνδέονται με την COVID-19, έναντι 425 που είχαν καταγραφεί μία ημέρα νωρίτερα.
Χθες, τα νέα περιστατικά ήταν 39.811, ενώ καταγράφηκαν 425 νέοι θάνατοι. Από την αρχή της επιδημίας, στην χώρα έχασαν την ζωή τους 41.394 άνθρωποι.
Στο μεταξύ, όλη η περιφέρεια Άνω Αδίγη, στα σύνορα με την Αυστρία, βάσει της ευρείας αυτονομίας που διαθέτει, αποφάσισε να μετατραπεί σε «κόκκινη ζώνη», με ολικό lockdown. Το ίδιο ζητούν από την κυβέρνηση της Ρώμης, ο Βιντσέντσο Ντε Λούκα, περιφερειάρχης της Καμπανίας, αλλά και ο δήμαρχος της Νάπολης Λουίτζι Ντε Ματζάστρις (η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής αυτής), ώστε να μειωθεί η πίεση που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας.
Χθες, τεράστιος αριθμός Ναπολιτάνων αποφάσισε να πάει βόλτα στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης, ενώ σήμερα τα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων της μεγαλούπολης του ιταλικού Νότου είναι υπερπλήρη.
Ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, τέλος, μιλώντας σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης Rai, τόνισε ότι «δεν θεωρεί ότι υπάρχει η αναγκαία επίγνωση της κατάστασης» και κάλεσε τους συμπατριώτες του «να δείξουν και πάλι, άμεσα, την αίσθηση ευθύνης του περασμένου Μαρτίου, η οποία μπόρεσε και να κάνει την διαφορά».