Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Κορονοϊός και νέα μέτρα τα Χριστούγεννα: Ορθάνοιχτο άφησε το ενδεχόμενο ο Μητσοτάκης

Ορθάνοιχτο άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ενδεχόμενο να παρθούν νέα μέτρα μέσα στα Χριστούγεννα προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της μετάλλαξης Ομικρον που απασχολεί όλο τον κόσμο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτά που ξέρουμε για την μετάλλαξη Όμικρον είναι ανησυχητικά, η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός με τρίτη δόση. Στην Ελλάδα ανοίξαμε πρώτοι την τρίτη δόση για όλο τον πληθυσμό. Αν χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα αυτά θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Κάθε καθυστέρηση στη μετάλλαξη Όμικρον θα μας δώσει χρόνο».

Η απόφαση για αυστηρούς ταξιδιωτικούς προορισμούς και υποχρέωση για PCR τεστ για όλους όσους μπαίνουν στην Ελλάδα βασίζεται στην έντονη ανησυχία των επιστημόνων για επικράτηση της ακόμη πιο μεταδοτικής παραλλαγής σε σχέση με τη Δέλτα, της Ομικρον. Ετσι, ενώ η χώρα μας έχει μπει σε μια “τροχιά” πτωτική, και χθες οι διασωληνωμένοι έπεσαν κάτω από τους 700, το μεταλλαγμένο στέλεχος Ομικρον φέρνει πιθανόν προ των πυλών και άλλα μέτρα, χωρίς να αποκλείεται μια ακόμη έξαρση της πανδημίας μετά τις γιορτές.

Η “απειλή” αφορά σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα. Αλλωστε, προειδοποίηση για δύσκολο χειμώνα με πιθανή αύξηση νοσηλειών και θανάτων στην Ευρώπη απηύθυνε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), τονίζοντας ότι η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού πιθανώς θα κυριαρχήσει στον ευρωπαϊκό χώρο στις αρχές του 2022 βάσει των μαθηματικών μοντέλων, εκτοπίζοντας την έως τώρα κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα.

HTML tutorial

Το ECDC επισημαίνει την ανάγκη “ισχυρής και επείγουσας” δράσης, αξιολογώντας την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον στην Ε.Ε. ως πολύ υψηλή.

Τονίζει, επίσης, ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και δεν αρκεί μόνο ο εμβολιασμός για να περιοριστεί η άνοδος της Όμικρον, αλλά χρειάζονται μέτρα όπως η μείωση των επαφών, η αποφυγή μεγάλων δημόσιων ή ιδιωτικών συγκεντρώσεων, η χρήση μάσκας, η τηλεργασία, το εκτεταμένο testing και η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η Ευρώπη θα δείξει το … δρόμο και στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει πως εάν η διασπορά λόγω της νέας παραλλαγής ξεφύγει – ήδη χώρες της Ευρώπης καταγράφουν πολλαπλά κρούσματα της Ομικρον και επιδημικές εξάρσεις εξαιτίας αυτής – και οι χώρες της Ευρώπης υιοθετήσουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό και στην Ελλάδα, σε συνάρτηση πάντα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ετσι, Ελληνες επιστήμονες δεν αποκλείουν περαιτέρω περιορισμούς το επόμενο διάστημα, πιθανώς μετά τις γιορτές, αναλόγως τις διαστάσεις που θα λάβει στη χώρα μας η Ομικρον.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων