Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Κορωνοϊός: Ο Τραμπ προτείνει ενδοφλέβια χορήγηση απολυμαντικού και ακτινοβόληση ασθενών

Θύελλα αντιδράσεων, κυρίως στην επιστημονική κοινότητα, έχουν  προκαλέσει οι νέες απόψεις του Αμερικανού προέδρου όσον αφορά τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού. Παρερμηνεύοντας μάλλον το πόρισμα μίας έρευνας της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία ο ιός εξασθενεί πιο γρήγορα όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου και τις υψηλές θερμοκρασίες, ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε αφενός την ακτινοβόληση των ασθενών με υπεριώδη ακτινοβολία και αφετέρου τη ενδοφλέβια χορήγηση κάποιου είδους απολυμαντικού στον οργανισμό των ασθενών. Αμφότερες οι προτάσεις του απορρίπτονται ως επικίνδυνες ακόμη και από δικούς του αξιωματούχους υγείας.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης στον Λευκό Οίκο, αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης παρουσίασε τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, σύμφωνα με την οποία ο Covid-19 εξασθενεί πιο γρήγορα όταν εκτίθεται σε ηλιακό φως και θερμότητα, καθώς επίσης ότι η χλωρίνη θα μπορούσε να σκοτώσει τον ιό στο σάλιο ή στα αναπνευστικά υγρά μέσα σε πέντε λεπτά, ενώ η ισοπροπυλική αλκοόλη θα μπορούσε να τον σκοτώσει ακόμη πιο γρήγορα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε ο Ουίλιαμ Μπράιαν, ο ασκών χρέη επικεφαλής στην Υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας του υπουργείου Εσωτερική Ασφάλειας των ΗΠΑ. Ο Τραμπ από την πλευρά του τόνισε αρχικά ότι η έρευνα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή. Ευθύς αμέσως ωστόσο πρότεινε περαιτέρω έρευνα στον συγκεκριμένο τομέα.

Λίγο πολύ, ο Αμερικανός πρόεδρος αναρωτήθηκε τι θα συνέβαινε εάν το σώμα δεχόταν σε τεράστια ποσότητα υπεριώδη ακτινοβολία ή πολύ ισχυρό φως. Αν και αναγνώρισε ότι δεν είναι γιατρός, ο Τραμπ απευθύνθηκε στους ειδικούς να το εξετάσουν. Εκείνοι από την πλευρά τους προσπάθησαν να εξηγήσουν ότι δεν ενδείκνυνται σαν θεραπεία.

«Σίγουρα, ο πυρετός είναι καλός, βοηθά το σώμα σας να ανταποκριθεί. Αλλά δεν ξέρω για τη θερμότητα ή το φως», σχολίασε ο δρ Μπιρξ από το πάνελ για να λάβει από τον πρόεδρο την απάντηση: «Νομίζω ότι θα ήταν υπέροχο να το δούμε».

Όσον αφορά τη δεύτερη πρόταση του Τραμπ, περί χορήγησης απολυμαντικού στον οργανισμό, η επιστημονική κοινότητα ήταν κατηγορηματική.

«Αυτή η ιδέα της ένεσης ή της κατάποσης οποιουδήποτε τύπου προϊόντος καθαρισμού στο σώμα είναι ανεύθυνη και είναι επικίνδυνη», ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ο πνευμονολόγος δρ Βιν Γκούπτα στο NBC News. «Είναι μια κοινή μέθοδος που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν όταν θέλουν να αυτοκτονήσουν», τόνισε.

Ο Κασίφ Μαχμούντ, γιατρός στο Τσάρλεστον, στη Δυτική Βιρτζίνια, έγραψε επίσης στο Twitter: «Ως γιατρός, δεν μπορώ να συστήσω την ένεση απολυμαντικού στους πνεύμονες ή τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας μέσα στο σώμα για τη θεραπεία του Covid-19. Μην πάρετε ιατρική συμβουλή από τον Τραμπ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων