Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που ερευνά την προέλευση του νέου κορονοϊού στην κινεζική πόλη Γουχάν αναμένεται να επισκεφθεί αργότερα σήμερα την αγορά Χουανάν, το κέντρο χονδρικής πώλησης θαλασσινών όπου εντοπίστηκε αρχικά ο νέος κορονοϊός.
Η πρόσβαση του κοινού στην αγορά -που τώρα φρουρείται σε 24ωρη βάση- έχει περιοριστεί αυστηρά από τότε που έκλεισε στις αρχές του περασμένου χρόνου. Πριν κλείσει, ήταν μια αγορά με μεγάλη κίνηση και εκατοντάδες πάγκους πώλησης προϊόντων. Κάποιοι Κινέζοι διπλωμάτες και κρατικά μέσα ενημέρωσης αμφιβάλλουν ότι ο ιός προήλθε από την αγορά αυτή και στηρίζουν θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες πιθανόν να προήλθε από άλλη χώρα.
Στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, αφού τέσσερα κρούσματα μιας μυστηριώδους πνευμονίας συνδέθηκαν με τη συγκεκριμένη αγορά, η Χουανάν σφραγίστηκε εν μία νυκτί. Έως το τέλος του Ιανουαρίου, η Γουχάν είχε τεθεί σε lockdown που κράτησε 76 ημέρες. Σύμφωνα με ειδικούς, η αγορά της Χουανάν συνεχίζει να έχει σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό της προέλευσης του ιού, καθώς η πρώτη εστία των κρουσμάτων ταυτοποιήθηκε εκεί.
Ύστερα από καραντίνα δύο εβδομάδων στην πόλη, η οποία έληξε την Πέμπτη, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ αναμένεται να επισκεφθεί εργαστήρια, αγορές και νοσοκομεία στην Γουχάν. Αν και δεν έχει γίνει γνωστό ένα ακριβές πρόγραμμα επισκέψεων, ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων σχεδιάζει να επισκεφθεί την αγορά Χουανάν και το Wuhan Institute of Virology. Η έρευνα της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στην Γουχάν μαστίζεται από καθυστερήσεις, ανησυχίες όσον αφορά την πρόσβασή της και διαφωνίες ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν κατηγορήσει το Πεκίνο ότι απέκρυψε την έκταση του αρχικού ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού και τώρα επέκριναν τους όρους της επίσκεψης της ομάδας του ΠΟΥ, βάσει των οποίων Κινέζοι ειδικοί πραγματοποίησαν το πρώτο κομμάτι της έρευνας.
Η ερευνητική ομάδα αναμενόταν να φθάσει στην Γουχάν νωρίτερα τον Ιανουάριο και η καθυστέρηση της επίσκεψής της από την κινεζική πλευρά προκάλεσε τη ασυνήθιστη δημόσια κριτική του επικεφαλής του ΠΟΥ, τον οποίο ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «σινοκεντρικό».