Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Κορωνοϊός: Σε απόλυτη απομόνωση ο Εχίνος για μια εβδομάδα – Πέμπτο θύμα σε 4 ημέρες

Στη λήψη έκτακτων μέτρων στον Εχίνο Ξάνθης, προχωρούν οι αρχές, μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων κορονοϊού στην περιοχή. Ο Εχίνος θα παραμείνει σε απόλυτη απομόνωση για μία εβδομάδα.

Προηγήθηκε ολονύκτια συνεδρίαση στον Θάλαμο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπό τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου

Σε άμεση διαβούλευση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και την ομάδα των επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας και σε συνέχεια των 73 νέων κρουσμάτων στον οικισμό (από 11/6) και των 5 θανάτων του τελευταίου τετραημέρου στην περιοχή, ενεργοποιήθηκαν εκ νέου, τα πρωτόκολλα της πρώτης φάσης της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι ο 5ος νεκρός, μια 64χρονη γυναίκα κατέληξε το πρωί της Πέμπτης, ανεβάζοντας το σύνολο των απωλειών στη χώρα στους 188.

Ως εκ τούτου, επιβάλλεται αυστηρή καραντίνα και περιορισμός κατ’ οίκον όλων των κατοίκων του Εχίνου για την αποφυγή της διασποράς της νόσου.

Συγκεκριμένα από 18-06-2020 και ώρα 06:00 έως και 25-06-2020 και ώρα 06:00 τίθενται σε ισχύ τα εξής μέτρα:

  • Απαγόρευση μετακίνησης κατοίκων που διαβιούν στην Κοινότητα Εχίνου εκτός των ορίων της.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών στην Κοινότητα Εχίνου καθημερινά καθ όλο το 24ωρο πλην μετάβασης τους σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες κατά την μετάβαση τους σε καταστήματα τροφίμων ή φαρμακείο εντός της Κοινότητας Εχίνου.
  • Απαγόρευση μετακίνησης πολιτών προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.
  • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.
  • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, πλην φαρμακείων.
  • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, πλην των επιχειρήσεων λιανικής διάθεσης τροφίμων (παντοπωλεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, φούρνοι, υπεραγορές-super market).
  • Η τροφοδοσία των καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων που δεν αναστέλλεται η λειτουργία τους θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Μύκης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου, καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών από άλλες περιοχές προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.
Σημειώνεται ότι οι εκτεταμένοι έλεγχοι από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες βάση του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14».

Ανησυχία από την αύξηση κρουσμάτων

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 43 νέα κρούσματα κορονοϊού στην περιφέρεια της Ξάνθης, μετά 38 εξ αυτών στο Δήμο Μύκης και ειδικότερα τα 36 στο χωριό Εχίνος, ενώ 5 εντοπίστηκαν στο Δήμο Ξάνθης.

Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων που ανακοινώνεται σε μία μέρα μετά τις 23 Απριλίου και τα περισσότερα τα οποία έχουν εντοπιστεί στον Εχίνο. Μάλιστα λόγω της έξαρσης της επιδημίας εκεί, ο ΕΟΔΥ “επέστρεψε” στην ημερήσια έκδοση επιδημιολογικού δελτίου.

Συνολικά από τα 55 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, τα 6 αφορούν στο Νομό Ροδόπης, και μάλιστα λόγω αυτών αποφασίστηκαν μέτρα από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, 3 εντοπίζονται σύμφωνα με πληροφορίες στην Πέλλα και 2 στην Αττική.

Θετικό πάντως θεωρείται το γεγονός ότι μόνο 1 κρούσμα εντοπίστηκε σε ταξιδιώτη πτήσης, ο οποίος είναι λογικά τουρίστας καθώς καταγράφεται ως άτομο χωρίς μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα.

Από την άλλη μεριά ανησυχία προκαλεί η επίπτωση της επιδημίας στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού καθώς ήδη υπήρξαν δύο νεκροί το τελευταίο 24ωρο από τον Εχίνο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας είναι θετικό το γεγονός ότι οι εστίες της επιδημιολογικής έξαρσης είναι πολύ συγκεκριμένες. Η πορεία της επιδημίας στις συγκεκριμένες περιοχές αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί σε μια περιοχή αν δεν υπάρχει συμμόρφωση.

Πηγή:news247.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων