Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου, 2021

Κορωνοϊός: Σε συναγερμό το Παρίσι-Λουκέτο στα μπαρ, ειδικά μέτρα για τα εστιατόρια

Αντιμέτωπη με «ένα δεύτερο μεγάλο κύμα» η κυβέρνηση αναζητά πυξίδα αντιμετώπισης της πανδημίας εφαρμόζοντας μέτρα ανά 15 ημέρες, έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος εκτίμησης των αποτελεσμάτων. Χωρίς να αποκλείει και «τη λήψη πρόσθετων μέτρων» στο ενδιάμεσο.

Σε «ύψιστο συναγερμό» έχει τεθεί το Παρίσι, με χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι από αύριο θα αρχίσουν να εφαρμόζονται «πιο αυστηρά μέτρα» και στην πρωτεύουσα και στα τρία διαμερίσματα γύρω από αυτήν». Ετσι κλείνουν τα μπαρ για δυο εβδομάδες, ενώ τα εστιατόρια θα μπορούν να μείνουν ανοιχτά εφόσον εφαρμόζουν πρόσθετα πρωτόκολλα ασφαλείας. Τα πρωτόκολλα αυτά θα οριστικοποιηθούν σήμερα από τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα Figaro, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να κρατάνε τα στοιχεία των πελατών τους για πιθανή μελλοντική ιχνηλάτιση, να διατηρούν το 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, η πληρωμή να γίνεται στα τραπέζια υποχρεωτικά και να κατεβάζουν ρολά στις 10 το βράδι.

Τα σχολεία που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές θα τεθούν σε «ύψιστο συναγερμό» και καλούνται να μειώσουν στο μισό τον αριθμό των μαθητών τους, που βρίσκονται στις τάξεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού Καστέξ, η εργασία από το σπίτι θα πρέπει να έχει προτεραιότητα «τώρα περισσότερο παρά ποτέ» στην περιοχή του Παρισιού, ενώ τα αμφιθέατρα, οι τάξεις και τα εργαστήρια των πανεπιστημίων θα πρέπει να είναι κατά το ήμισι γεμάτα.

Πριν 10 ημέρες περίπου, το επιστημονικό συμβούλιο της χώρας είχε υποβάλει μια ανησυχτική έκθεση στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι η έλλειψη εφαρμογής κατάλληλων μέτρων μπορεί να προκαλέσει ασφυξία στα νοσοκομεία «σε διάστημα λίγων εβδομάδων» και τονίζοντας ότι η θνησιμότητα από τον Covid-19 και άλλες σοβαρές ασθένεις έχει αρχίσει πάλι να αυξάνεται.

Στη Γαλλία αναφέρθηκαν 12.565 κρούσματα χθες, ενώ μέσα στην τελευταία εβδομάδα εισήχθησαν στις μονάδες εντατικής 893 ασθενείς.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων