Κορονοϊός – θετικότητα: Μπορεί να παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων, οι ειδικοί τονίζουν, όμως, ότι είναι πολύ νωρίς να κριθεί η επιδημιολογική πορεία και επίσης η διασπορά παραμένει τεράστια σε όλη τη χώρα. Οι θετικότητες που διαμορφώθηκαν κατά τόπους και αυτή την εβδομάδα ξεπερνούν το 7% σε πολλές περιπτώσεις, ενδεικτικό της έντονης κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα και του κινδύνου που συνεχίζει να υπάρχει για μόλυνση των πολιτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, για την εβδομάδα 3-9 Ιανουαρίου η θετικότητα κατά μέσο όρο στο σύνολο της επικράτειας με βάση όλα τα τεστ που έγιναν διαμορφώθηκε σε 5,67%. Την υψηλότερη θετικότητα κατέγραψαν τα Ιωάννινα (9,24%) και ακολούθησαν η Κέρκυρα με 8,81% και τα Τρίκαλα με 8,60%. Σχεδόν 8%, για την ακρίβεια 7,99% εντοπίστηκε στη Σάμο, ενώ θετικότητα πάνω από 7% “έγραψαν” η Ροδόπη (7,92%), ο δυτικός τομέας Αθηνών (7,48%), ο νότιος τομέας Αθηνών (7,22%) και η Κέα – Κύθνος (7,20%).
Πολλές περιφερειακές ενότητες είχαν θετικότητα πάνω από 6% και πάνω από 5%, ενώ οι χαμηλότερες θετικότητες για τη συγκεκριμένη εβδομάδα καταγράφηκαν: Στην Αργολίδα με ποσοστό 1,19%, στον κεντρικό τομέα Αθηνών (1,34%), στη Θεσπρωτία (1,58%), στη Μύκονο (2,08%), στην Πάρο (2,52%), στη Σύρο (2,73%) και στην Ικαρία (2,99%).
Θετικότητες που ξεπερνούν το 10% ακόμη και το 15% εντοπίζονται στα συγκεκριμένα σημεία rapid test που διενεργεί ο ΕΟΔΥ καθημερινά με κλιμάκιά του. Ολα αυτά δείχνουν ότι η χώρα μας συνεχίζει να βρίσκεται σε επικίνδυνη φάση χωρίς να χωρά κανένας εφησυχασμός. Για αυτό, άλλωστε, παρατάθηκαν και τα περιοριστικά μέτρα τουλάχιστον έως τις 23 Ιανουαρίου.
Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι το ΕΣΥ πιέζεται με εκατοντάδες εισαγωγές ασθενών καθημερινά την ώρα που ο δείκτης των διασωληνωμένων ανεβαίνει προς τα πάνω σιγά σιγά – χθες οι ασθενείς με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους έφτασαν τους 670.
Από σήμερα θα βρίσκονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οι ιδιώτες γιατροί που επιστρατεύθηκαν και έλαβαν χθες φύλλα επίταξης. Πρόκειται για πνευμονολόγους, παθολόγους, γενικούς γιατρούς και αναισθησιολόγους που θα συνδράμουν στο ΕΣΥ για διάστημα ενός μήνα.
Οι πληροφορίες θέλουν να ακολουθεί και η Αττική σε επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών και το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαδικασία καθορισμού των αναγκών για το εάν θα απαιτηθεί κάτι τέτοιο.