Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, έδωσε την επιστημονική εξήγηση για την εισαγωγή ενός 70χρονου, πλήρως εμβολιασμένου άνδρα σε ΜΕΘ κορωνοϊού.
Πρόκειται για έναν πολίτη που είχε εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Pfizer και νόσησε βαριά από κορωνοϊό, εκδηλώνοντας οξεία πνευμονία. Όπως όμως τονίζει ο κ. Καπραβέλος, πρόκειται για την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα και το πρώτο περιστατικό στο νοσοκομείο του. Προσθέτει δε πως οι πολίτες δεν θα πρέπει να βγάλουν λάθος συμπεράσματα.
«Είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Είναι το πρώτο περιστατικό που βλέπει το νοσοκομείο μας από την έναρξη των εμβολιασμών, δηλαδή από τις αρχές του χρόνου, που έχει πλήρως εμβολιαστεί και αυτή την ώρα δίνει την μάχη για τη ζωή του, με βαρύτατη πνευμονία και υποξυγοναιμία, χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Δεν έχουμε το προφίλ του στελέχους αυτή την στιγμή, μπορούμε να υπονοήσουμε ποιο θα είναι το στέλεχος, μιας και βλέπουμε μια πολύ μεγάλη μολυσματικότητα στην κοινωνία (…) Ήδη έκλεισε χθες η εφημερία μας με αύξηση των εισαγωγών, πλησιάζουμε τις 25 εισαγωγές. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό για το νοσοκομείο μας, μιας κι εμείς περάσαμε δεύτερο και τρίτο κύμα με πολύ μεγάλη σφοδρότητα», δήλωσε.
Ο κ. Καπράβελος επιβεβαίωσε πως ο άνδρας είχε κάνει το εμβόλιο της Pfizer και είχαν περάσει οι 14 μέρες από τη δεύτερη δόση. Αφού είπε πως ο ασθενής νοσηλεύεται με βαρύτατη πνευμονία και χωρίς υποκείμενα νοσήματα πρόσθεσε: «Να μην βγάλουμε λάθος συμπέρασμα. Είναι η εξαίρεση, το υπογραμμίζουμε, που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Η αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων προστατεύει τους 9 από τους 10. Αυτή είναι αποτελεσματικότητα που είναι επιβεβαιωμένη και από την εμπειρία μας. Το γεγονός ότι βλέπουμε αυτή τη στιγμή έναν πλήρως εμβολιασμένο στις μονάδες μας, μας ανησυχεί βαθύτατα στο γενικό πλαίσιο επιτάχυνσης του εμβολιαστικού κινήματος. Δηλαδή δεν δημιουργεί προβλήματα γιατί ένας εμβολιασμένος (σ.σ νοσηλεύεται σε ΜΕΘ). Δεν είναι πανάκεια ο εμβολιασμός. Παρέχει υψηλότατη προστασία, 9 στους 10 προστατεύονται. Όμως δείχνει την δυναμική της πανδημίας.
Όσο καθυστερούμε, τα στελέχη τα οποία μεταλλάσσουν την πρωτεΐνη ακίδας, κάνουν τα στελέχη αυτά λίγο περισσότερο ανθεκτικά από τα προηγούμενα στα εμβόλια, όσο καθυστερούμε τους εμβολιασμούς. Για αυτό και βλέπετε εμείς είμαστε κατηγορηματικά υπέρ της καθολικότητας και της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών πάνω των 12 (σ.σ ετών). Γιατί η καθυστέρηση, σε εμάς στην εντατική, είτε της έναρξης μιας αντιβιοτικής θεραπείας, είτε το να αποκαταστήσουμε την αρτηριακή πίεση, είναι ένα λάθος και μια ολιγωρία με τραγικές συνέπειες. Έτσι και ο εμβολιασμός, ο οποίος προφυλάσσει αυτή τη στιγμή όλους τους συμπολίτες μας πριν έρθουν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο».
Από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξήγησε πως με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, περίπου 12 στους 100 δεν αναπτύσσουν άμυνα. Αυτό σημαίνει πως όταν έρθουν αντιμέτωποι με τον ιό, θα νοσήσουν, και κάποιοι από αυτούς, σε μικρότερο ποσοστό ακόμα, θα νοσήσουν και βαριά και θα χρειαστεί μια νοσηλεία στην εντατική. «Σε αριθμούς αν το δούμε αυτό, από τα 5 εκατομμύρια πλήρως εμβολιασμένων Ελλήνων, το ένα δέκατο έχει πιθανότητα να κάνει πυρετό, και ένα πολύ-πολύ μικρότερο ποσοστό έχει πιθανότητα να βρεθεί στα χέρια του κ. Καπραβέλου (σ.σ για ιατρική φροντίδα)».
Αντίθετα, πρόσθεσε πως στο 25% των ανεμβολίαστων άνω των 50 ετών, που είναι περίπου 500.000 άνθρωποι, που θα συναντηθούν κάποια στιγμή με τον ιό («διότι όλοι θα συναντηθούμε με τον ιό» τώρα που η δέλτα μετάλλαξα διασπείρεται) το ποσοστό θα είναι πολύ μεγαλύτερο και όχι 10%. Και το ποσοστό των ανθρώπων που θα βρεθούν σε ανάγκη εντατικής δεν θα είναι η εξαίρεση του κανόνα αλλά ο κανόνας. Για τον λόγο αυτό, με ευκαιρία αυτά τα περιστατικά που προκύπτουν στη δημοσιότητα, θα πρέπει να βγει το ορθό συμπέρασμα: «Θα συναντηθώ με τον ιό, να είμαι εμβολιασμένος για να έχω καλύτερες προοπτικές». Για αυτό έχει επείγοντα χαρακτήρα, υπογράμμισε ο κ. Εξαδάκτυλος.