«Με ανησυχεί η κοσμοσυρροή στις παραλίες, αυτό που προκαλεί την εξάπλωση της πανδημίας είναι ο συνωστισμός… Εάν δεν τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων ο ιός μεταδίδεται πολύ ευκολότερα, είτε είμαστε σε ανοιχτό χώρο είτε είμαστε σε κλειστό χώρο επομένως διακινδυνεύουμε ορισμένα πράγματα με το συνωστισμό. Γι’ αυτό επελέγησαν σε πρώτη φάση οι ανοιχτές πλατείες και οι μεγάλες παραλίες για να μπορέσει ο κόσμος να τηρήσει την απόσταση αλλά δεν τηρείται και αυτό είναι ολίγον ανησυχητικό».
Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, με αφορμή της εικόνες που παρατηρήθηκαν το σαββατοκύριακο στις παραλίες.
«Ένας άνθρωπος που έχει μολυνθεί από τον ιό μπορεί να μολύνει δύο έως τρία άτομα, αυτό όμως με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξει συνωστισμός… Αν υπάρξει συνωστισμός μπορεί να μολύνει και πέντε και δέκα άτομα, οι 10 να μολύνουν 100 δηλαδή αυξάνεται πολύ η επιθετικότητα του ιού», επισήμανε ο ίδιος και αναφέρθηκε σε μελέτη του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, η οποία έδειξε ότι οι λουόμενοι σε παραλίες με πολύ κόσμο είχαν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες αναπνευστικής λοίμωξης ή κάποια γαστρεντερίτιδα σε σχέση με αυτούς με λίγο κόσμο.
«Ο συνωστισμός ακόμα και σε ανοιχτό χώρο είναι επικίνδυνος. Βασική οδηγία είναι η απόσταση των δύο μέτρων», είπε και προειδοποίησε:
«Δεν μπορεί η πολιτεία να ελέγξει τους πάντες, πρέπει να μάθουμε να ζούμε διαφορετικά, αυτές οι εικόνες θα μας βγουν ξινές γιατί θα έχουμε εστίες υπερμετάδοσης, αν είμαστε όρθιοι με ένα ποτό ο ένας πάνω στον άλλον θα υπάρξει διασπορά και μην περιμένουμε τότε τουρισμό ή οικονομική ανάκαμψη, δεν είναι μόνο θέμα δημόσιας υγείας».
Σχετικά με την πιθανότητα ανοίγματος των οργανωμένων χώρων νωρίτερα, ο κ. Σύψας σημείωσε πως είναι στο τραπέζι η ιδέα. «Έχουμε ένα λόγο παραπάνω, υπό την προϋπόθεση ότι μας το επιτρέψουν οι καμπύλες της επιδημίας και η επίδραση των προηγούμενων μέτρων», ξεκαθάρισε.