Παρασκευή, 27 Μαΐου, 2022

Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας

Ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης 24/8 μια νέα δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση του Κορωνοϊού.

Ο ίδιος αρχικά τόνισε ότι πλέον υπάρχουν επιλογές ώστε να μπορέσουμε να κινούμαστε πιο ελεύθερα, λέγοντας ότι «ζούμε στο τείχος ανοσίας που δημιουργείται ή μένουμε έξω από αυτό. Έχουμε επιλογή».

Επεσήμανε, δε, ότι τα δεδομένα από τις νοσηλείες των δύο τελευταίων μηνών δείχνουν ότι μιλάμε για μια πανδημία των ανεμβολίαστων ως προς τη βαριά νόσηση αφού το ότι πάνω από 90% των ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ Covid είναι ανεμβολίαστοι.

Όπως είπε ο υπουργός κατά το διάστημα 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαρτίου του 2022 θα ισχύουν τα εξής:

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα.

Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή (10 ευρώ).

Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid τεστ 48 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ οι άνω των πέντε ετών θα κάνουν self test.

Από 13 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές μόνο εμβολιασμένοι και όσοι έχουν συμπτώματα.

Στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης, θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

Τα γήπεδα (κλειστά και ανοιχτά) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες
Θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία: Θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτές.

Κλειστά γυμναστήρια: Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με αρνητικό rapid test 48 ωρών

Σε κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι.

Χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και ανοιχτούς όπου υπάρχουν συναθροίσεις.

Αναλυτικά τα μέτρα: 

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων