Για τις διαφορές της Όμικρον 5 και της μετάλλαξης «Κένταυρος» μιλούν οι ειδικοί, την ώρα που ο κορωνοϊός συνεχίζει την παγκόσμια επέλασή του.
Η παραλλαγή BA.2.75, γνωστή ως Κένταυρος, ανιχνεύτηκε αρχικά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου. Έκτοτε τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά πολύ, και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή BA.5, ενώ έχει φτάσει και στην Ευρώπη. Όπως αναφέρει ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα που αναφέρεται από τους ασθενείς που νόσησαν με Όμικρον 5, είναι ο πόνος στη μέση και στα πόδια αλλά και γενικότερα μυϊκοί πόνοι σε αρθρώσεις και κόκκαλα.
«Πολλοί αναφέρουν ότι δεν μπορούν να ανέβουν τα σκαλιά», είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Συνέχισε λέγοντας πως κάποιοι εκδηλώνουν πυρετό για 3 ημέρες ή έχουν έντονο πονοκέφαλο. Ωστόσο ο καθηγητής τόνισε ότι ελλείπουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον πνεύμονα.
«Έχω παρακολουθήσει 200 περιστατικά τον τελευταίο μήνα και η εντύπωση μου είναι ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ καλά από άποψη συμπτωματολογίας. Τα συμπτώματα είναι ναι μεν ενοχλητικά αλλά παροδικά. Ελάχιστοι είχαν εκδηλώσει μια μικρή πνευμονία. Δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα στους πνεύμονες, οι εισαγωγές είναι άνθρωποι που έχουν άλλα νοσήματα τα οποία επιβαρύνονται και από τη μόλυνση», τόνισε ο καθηγητής.
Παράλληλα, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης μίλησε στην ΕΡΤ για τις διαφορές των μεταλλάξεων.
«Κάθε καινούργια παραλλαγή πρέπει να παρατηρείται και να βλέπει κανείς την εξάπλωσή της και την επίδραση που έχει», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Ο ίδιος επισήμανε ότι είναι πολύ πρώιμο να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για το αν είναι πιο επικίνδυνη από τις παραλλαγές του ιού, Όμικρον 4 και 5.
«Η Όμικρον 5 προκαλεί έναν υψηλό πυρετό για δύο ημέρες σε έναν αριθμό ασθενών» είπε και πρόσθεσε ότι οι γιατροί δεν βλέπουν το ποσοστό των πνευμονιών που είχαμε παλαιότερα.
«Οι πνευμονίες είναι πλέον ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτούς που νοσηλεύουμε», διευκρίνισε ο πνευμονολόγος. Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχουμε μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ, παρόλο το μεγάλο αριθμό των περιστατικών και το σχετικά ικανό αριθμό εισαγωγών».
Πιο ειδικά ανέφερε ότι το προφίλ των νοσηλευομένων τώρα είναι ηλικιωμένοι με υποκείμενο νόσημα.