Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Κορωνοϊός: Την Τρίτη το διάγγελμα Μητσοτάκη για την σταδιακή άρση των μέτρων

Την Τρίτη αναμένεται το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκο Μητσοτάκη στο οποίο θα εξηγήσει πώς θα γίνει η σταδιακή άρση των αυστηρών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί «πυρετός» συσκέψεων και διαβουλεύσεων, με στόχο να αξιολογηθούν τα υπάρχοντα στοιχεία και να αποφασιστεί ο δρόμος προς την «επόμενη ημέρα» -μια διαδικασία που όπως έχουν πολλάκις προειδοποιήσει κυβερνητικά στελέχη αναμένεται σταδιακή και μακρόσυρτη.

Παρότι πολλά σενάρια παραμένουν «ανοιχτά», αυτό που φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» είναι ότι η ημερομηνία – ορόσημο για την επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι η 4η Μαΐου.

Μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη, τα αρμόδια υπουργεία θα ανακοινώσουν περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο που θα χαλαρώσουν τα μέτρα στο εμπόριο και τις μεταφορές και πώς θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία, καθώς και πώς θα προσεγγίζεται πλέον το ζήτημα της άθλησης και της προσωπικής προπόνησης.

«Αγκάθια» συνεχίζουν να αποτελούν το άνοιγμα των σχολείων και η εστίαση.

Τα σενάρια για τα σχολεία
Όσον αφορά στα σχολεία, τις περασμένες ημέρες καταγράφηκε μια διχογνωμία για την επιστροφή όλων των μαθητών στα θρανία –με τους Σωτήρη Τσιόδρα και Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνουν θετικοί στο άνοιγμα όλων των βαθμίδων και τους Βασίλη Κικίλια και Νίκη Κεραμέως να εμφανίζονται επιφυλακτικοί και να προκρίνουν την επιστροφή της Γ’ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το άνοιγμα των σχολείων για τη Γ’ Λυκείου έχει «κλειδώσει» για τις 11 Μαΐου ενώ υπάρχουν και άλλα σενάρια για τις υπόλοιπες βαθμίδες. Το πρώτο είναι η επανέναρξη των μαθημάτων στις 25 Μαΐου για τις υπόλοιπες τάξεις του λυκείου και το γυμνάσιο αλλά και το άνοιγμα των δημοτικών μια εβδομάδα αργότερα.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει το άνοιγμα όλων των σχολείων την 1η Ιουνίου και την παράταση του σχολικού έτους κατά τρεις εβδομάδες.

Στο τρίτο σενάριο, η Γ’ Λυκείου θα ξεκινήσει μαθήματα στα μέσα Μαΐου –πιθανώς στις 11 του μηνός- με τα τμήματα να «σπάνε» σε μικρότερα και τους μαθητές να τηρούν αποστάσεις ακόμη και στα διαλείμματα. Οι άλλες τάξεις του λυκείου θα ακολουθήσουν οκτώ με 14 ημέρες αργότερα ενώ δεν θα ανοίξουν τα δημοτικά.

Μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια
Την ίδια ώρα, αρκετά είναι και τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την εστίαση. Τα μπαρ, οι καφετέριες και τα εστιατόρια που διαθέτουν ανοιχτούς χώρους θα ανοίξουν σταδιακά.

Αναζητείται, όμως, μια «χρυσή τομή» που θα επιτρέπει να τηρηθούν αποστάσεις ανάμεσα στους πολίτες αλλά θα φέρει και τον κόσμο στα μαγαζιά, ώστε αυτά να αποκτήσουν κίνηση και τζίρο.

Προβληματισμό προκαλεί, επίσης, το ζήτημα των κλιματιστικών. Πρόκειται για ζήτημα τεχνικά περίπλοκο και τρομερά κοστοβόρο, με την κυβέρνηση να εξετάζει ακόμη και την επιδότηση επιχειρήσεων και ξενοδοχείων για την αναγκαία αλλαγή των φίλτρων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων