Ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία της Pfizer για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, που φαίνεται ότι αντιμετωπίζει και τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, η οποία θεωρείται πιο επικίνδυνη και ιδιαίτερα μεταδοτική.
Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι δοκιμές έδειξαν ότι το εμβόλιο λειτουργεί κατά του συγκεκριμένου στελέχους και είναι ασφαλές και αποτελεσματικό μετά από έξι μήνες.
«Είναι ένα σημαντικό βήμα για να επιβεβαιώσουμε περαιτέρω την ισχυρή αποτελεσματικότητα και τα καλά δεδομένα ασφαλείας που έχουμε δει έως τώρα» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της BionTech Ουγκούρ Σαχίν.
Η Pfizer ανακοίνωσε ότι 12.000 άτομα που μετείχαν στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών απέκτησαν υψηλά επίπεδα προστασίας έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
Σύμφωνα με τη Pfizer, τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί αποτελεσματικά να προστατεύσει από τις υφιστάμενες μεταλλάξεις, κάτι που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για να υπάρξει ανοσία της αγέλης και να τερματιστεί η πανδημία στον παγκόσμιο πληθυσμό.
Το εμβόλιο της κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech έλαβε άδεια επείγουσας χρήσης τον Δεκέμβριο τόσο από την αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, όσο και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά ανακοίνωσε ότι μετά και τα τελευταία αποτελέσματα, η κοινοπραξία θα υποβάλει αίτηση για πλήρη άδεια στον αμερικανικό FDA. Παράλληλα, η φαρμακοβιομηχανία θα μοιραστεί τα αποτελέσματα με ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο, για να αξιολογηθούν.
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης
Η έρευνα έγινε σε περίπου 44.000 άτομα, στα οποία δόθηκε εναλλακτικά είτε το εμβόλιο είτε το εικονικό φάρμακο. Υπήρξαν 927 κρούσματα, ωστόσο μόνο 77 είχαν λάβει το εμβόλιο, που έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας 91,3% σύμφωνα με την εταιρεία.
Από τις 21 σοβαρές περιπτώσεις νόσησης, μόνον ένας ασθενής είχε λάβει το εμβόλιο, που αποκτά αποτελεσματικότητα 95,3%.
Σύμφωνα με το αμερικανικό CDC, υπήρξαν 312 κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στις ΗΠΑ. Στις δοκιμές των Pfizer/BioNTech παρατηρήθηκαν έξι περιπτώσεις της μετάλλαξης, ωστόσο κανείς από τους νοσούντες δεν είχαν λάβει το εμβόλιο.
Ένα κομμάτι της δοκιμής έγινε στη Νότια Αφρική, όπου εμφανίστηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος που προκαλεί αγωνία στους επιστήμονες για την ικανότητά του να εξουδετερώσει το εμβόλιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη δεν φαίνεται να επηρεάζει την υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αν και τα επίπεδα αντισωμάτων είναι χαμηλότερα.