Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Κορωνοϊός: Η Τράπεζα της Αγγλίας τυπώνει χρήμα για να σώσει την βρετανική οικονομία

Η Τράπεζα της Αγγλίας συμφώνησε να δανείζει χρήματα στη βρετανική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού, αν δεν γίνεται να αντλήσει άμεσα κεφάλαια από τις αγορές.

Επανέρχεται έτσι ένα μέτρο που χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έχει υποσχεθεί δαπάνες και φορολογικές μειώσεις – ρεκόρ για να προσπαθήσει να προστατεύσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους από τη δυνητικά μεγαλύτερη ύφεση εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, ενισχύοντας κατά δεκάδες δισ. στερλίνες τα σχέδιά της για δανεισμό.

Η Βρετανία δανείζεται κανονικά χρήματα από τις αγορές με εκδόσεις ομολόγων και αυτή την εβδομάδα οι επενδυτές έδειξαν ισχυρή διάθεση να αγοράσουν τέτοιους τίτλους, αξίας άνω των 10 δισ. στερλινών, ορισμένους από αυτούς με χαμηλές αποδόσεις – ρεκόρ. Ωστόσο, οι αγορές ήταν πολύ πιο ταραγμένες τον περασμένο μήνα, πριν ανακοινώσει η Τράπεζα της Αγγλίας την αγορά χρέους, ύψους 200 δισ. στερλινών, κυρίως κρατικών ομολόγων.

Επιτρέπεται ο δανεισμός δισεκατομμυρίων στερλινών
Η σημερινή ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας επιτρέπει στην κυβέρνηση να δανεισθεί δισεκατομμύρια στερλινών απευθείας από τον λογαριασμό υπεραναλήψεων που έχει στην Τράπεζα της Αγγλίας. «Ως προσωρινό μέτρο, θα προσφέρει μία βραχυπρόθεσμη πηγή πρόσθετης ρευστότητας στην κυβέρνηση, αν χρειασθεί να εξομαλύνει τις ταμειακές ροές της και να στηρίξει τη συντεταγμένη λειτουργία των αγορών», αναφέρει κοινή ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών. Ο όποιος δανεισμός της κυβέρνησης θα αποπληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Στρατηγικές που είχαν χρησιμοποιηθεί μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Αντριου Μπέιλι είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η BoE δεν θα εμπλακεί σε «νομισματική χρηματοδότηση» – μία μόνιμη χρηματοδότηση των δημόσιων δαπανών που είχε οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό στη Γερμανία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και πιο πρόσφατα στη Ζιμπάμπουε. Ο λογαριασμός υπερανάληψης της βρετανικής κυβέρνησης στη BoE έδινε σήμερα τη δυνατότητα δανεισμού 400 εκατ. στερλινών, ενώ το 2008 είχαν αντληθεί 19,9 δισ. στερλίνες. «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις αγορές ως βασική πηγή χρηματοδότησης και η αντίδρασή της στην COVID-19 θα χρηματοδοτηθεί πλήρως από πρόσθετο δανεισμό μέσω των κανονικών συναλλαγών διαχείρισης χρέους», ανέφερε η κοινή ανακοίνωση.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/koronoios-trapeza-agglias-hrimatodotei-kybernisi

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων