Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Κορονοϊός: Βροχή οι καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες – Οι κλάδοι που πλήττονται

Οι πρώτες εργοδοτικές αυθαιρεσίες και παραβιάσεις της νομοθεσίας περί αναστολής σύμβασης έκαναν ήδη την εμφάνισή τους, πριν καλά – καλά ξεκινήσει το δεύτερο lockdown. Ακριβώς όπως και στην πρώτη καραντίνα, δεν λείπουν οι περιπτώσεις εργοδοτών που βγάζουν μισθωτούς σε αναστολή εργασίας και ακολούθως τους αναγκάζουν να εργαστούν κανονικά. Είναι η νέα μορφή «μαύρης» εργασίας που εκμεταλλεύεται την πανδημία του κορονοϊού. Ευδοκίμησε στην ανοιξιάτικη καραντίνα του Απριλίου – Μαΐου, συνέχισε με περιορισμένη εμβέλεια το καλοκαίρι, κυρίως σε τουριστικούς προορισμούς όπως τα Χανιά, ενώ τώρα επανακάμπτει εκ νέου μαζί με το νέο πανελλαδικό lockdown.

«Στην ομάδα πληροφόρησης και υποστήριξης εργαζομένων ANTI-COVID-19 της ΓΣΕΕ έχουμε ήδη δεχτεί, μόνο μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο 7 και 8 Νοεμβρίου, πάνω από 40 καταγγελίες εργαζόμενων, που μας καταγγέλλουν πως εργοδότες τους απασχολούν, εκδίδοντας ψευδείς βεβαιώσεις μετακίνησης, ενώ οι ίδιοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας ή είναι εντελώς ανασφάλιστοι», τονίζει ο Γραμματέας Τύπου και Δημόσιων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Καραγεωργόπουλο, οι πρώτες καταγγελίες της δεύτερης καραντίνας αφορούν κυρίως μισθωτούς από 4 κλάδους:

  1. Επιχειρήσεις εστίασης για εργαζόμενους που απασχολούνται σε take away και delivery
  2. Call Center
  3. Ταχυμεταφορές
  4. Εταιρείες σεκιούριτι

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, επισημαίνει πως είναι προβληματική η ισχύς της χειρόγραφης Βεβαίωσης τύπου Α’ από το https://forma.gov.gr για την μετακίνηση των εργαζομένων στην περίοδο της καραντίνας ταυτόχρονα με την Βεβαίωση Αδείας Κυκλοφορίας για τους Εργαζόμενους από το Π.Σ. «Εργάνη» στο eservices.yeka.gr. Υπενθυμίζεται πως οι εργοδότες, προκειμένου για την μετακίνηση των εργαζομένων τους έχουν δύο εναλλακτικές επιλογές ως προς την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας με την οποία εφοδιάζουν τον εργαζόμενο:

  • Χειρόγραφη Βεβαίωση τύπου Α’ (εκτύπωση από το https://forma.gov.gr), συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη, με φυσική σφραγίδα αυτού και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος.
  • Βεβαίωση Αδείας Κυκλοφορίας για τους Εργαζόμενους – Πρακτικά Ασκούμενους σπουδαστές/φοιτητές – Μαθητευόμενους από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ

“Πολλοί εργαζόμενοι υφίστανται πιέσεις να μετακινηθούν με χειρόγραφες βεβαιώσεις για την παροχή εργασίας σε περιπτώσεις που για παράδειγμα έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης ή δεν έχει αναγγελθεί νόμιμα η εργασία τους», αναφέρει η Συνομοσπονδία και καλεί το υπουργείο Εργασίας να εκδώσει σαφείς οδηγίες για τις κατ’εξαίρεση περιπτώσεις χρήσης χειρόγραφης βεβαίωσης, τονίζοντας την υποχρεωτική έκδοση των βεβαιώσεων κίνησης των εργαζομένων μόνο μέσω του ΠΣ «Εργάνη».

«Λόγω της υποχρέωσης αναγγελίας κατ’εξοχήν των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας στο ΕΡΓΑΝΗ και της υποχρεωτικής τήρησης των όρων τους, οι εργοδότες οφείλουν να χορηγήσουν χωρίς εμπόδια τη βεβαίωση κίνησης τύπου Α των εργαζομένων από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και όχι τη χειρόγραφη βεβαίωση, που βρίσκεται αναρτημένη στο  από το forma.gov.gr, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που δεν υπάρχει (εάν και θα έπρεπε) δήλωση της εργασίας (πχ απασχόληση με εργόσημο ή απασχόληση κατόχων Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού, λόγω μη ύπαρξης ειδικής καταχώρισης στο ΕΡΓΑΝΗ)», εξηγεί η ΓΣΕΕ.

Όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστικά στελέχη, η χειρόγραφη βεβαίωση, αν και πρέπει να είναι συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη, με φυσική σφραγίδα του, καθώς παρέχεται με προσωπική του ευθύνη, χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις εργαζομένων που είναι σε αναστολή ή παντελώς ανασφάλιστοι, αλλά καλούνται από τον εργοδότη να εργαστούν.

ΠΗΓΗ:www.ethnos.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων