Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Κώστας Ιορδανίδης: Περί πρόωρων εκλογών

Του Κώστα Ιορδανίδη

Πρόωρες εκλογές κατά συνθήκη διενεργούνται όταν μία κυβέρνηση, έπειτα από κάποια χρόνια ασκήσεως της εξουσίας, επιχειρεί να περιορίσει τη φθορά, που ήδη έχει υποστεί. Δεν πρόκειται όμως σήμερα περί αυτού.

Το ενδεχόμενο προώρου προσφυγής στις κάλπες κυκλοφορεί ευρύτατα, με στόχο να εξασφαλισθεί νίκη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πριν απομειωθεί το «πολιτικό κεφάλαιό» του, που διογκώθηκε λόγω επιτυχεστάτης διαχειρίσεως της πανδημίας του κορωνοϊού, σε πρώτη φάση.

Αλλά το «επιχείρημα» αυτό, που κάποιοι διακινούν, αποτελεί ουσιαστικώς εκδήλωση ανασφάλειας, διότι θεωρεί πως η εντυπωσιακή αύξηση της δημοφιλίας του πρωθυπουργού είναι συγκυριακή και αναλώσιμη, εντός ολίγων μηνών, καθώς ως χρόνος προσφυγής στις κάλπες προτείνεται ο Σεπτέμβριος. Και αυτά, ενώ μόλις προ δεκαπενθημέρου ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην «Κ» απέρριπτε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ως άλλο «επιχείρημα» για προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο προβάλλεται η οριστική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και εκπαραθύρωση του προέδρου Αλέξη Τσίπρα για να απαλλαγεί η χώρα επί τέλους από τον βραχνά της Αριστεράς.

Οι εμμονές είναι σύμβουλος κακός. Ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού –ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης– ήταν μακράν πολιτικός με τεραστία εμπειρία. Αλλά η πολυετής αντιπαράθεσή του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον ώθησε να επιδιώξει την πλήρη πολιτική εξόντωσή του. Το αποτέλεσμα ήταν η νεκρανάσταση του αντιπάλου του και η έκπτωση του ιδίου από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Αλλά και πριν από τη μεταπολίτευση η οικτρή χούντα των επιόρκων αξιωματικών, κατέλυσε το κοινοβουλευτικό πολίτευμα της χώρας για να απαλλάξει την Ελλάδα από την απειλή της κομμουνιστικής και της ευρύτερης Αριστεράς. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η Αριστερά κατίσχυσε μετά τη δικτατορία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και οι επίγονοι άσκησαν την εξουσία επί είκοσι περίπου χρόνια και άλλα 4,5 ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο μόνος τρόπος για να αποδυναμωθεί ένας πολιτικός αντίπαλος είναι η εφαρμογή προγράμματος από το οποίο να επωφελείται το σύνολο της κοινωνίας, σκληρή εργασία και απόλυτη προσήλωση στον στόχο. Κάποιοι κουράστηκαν και θέλουν να επανέλθουν στη γνωστή πολιτική φανφάρα.

Εξάλλου, λόγω της απλής αναλογικής που θα ισχύσει στις προσεχείς εκλογές, θα πρέπει οι πολίτες να κληθούν δύο φορές στις κάλπες. Αλλά αυτό σημαίνει πλήρη εκτροχιασμό της οικονομίας, η οποία όπως οι πάντες προεξοφλούν πρόκειται να δοκιμασθεί σκληρότατα.

Και διερωτάται κάποιος ποιο θα είναι σε τελική ανάλυση το κέρδος, πέρα από την παραμονή στην εξουσία για ένα επιπλέον έτος. Αλλά άβυσσος η ψυχή και ο νους των πολιτικών. Τα πάντα εξαρτώνται βέβαια από τον κ. Μητσοτάκη, και η απόφασή του θα κρίνει εάν είναι όντως κάτι άλλο ή ένας ακόμη περιστασιακός πολιτικός.

Πηγή: kathimerini.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων