Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Κώστας Σκρέκας: Το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό, δεν ιδιωτικοποιείται

Την διαβεβαίωση πως το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό κατέθεσε στη Βουλή σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ο Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στη Βουλή, επί του αιτήματος αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε συγκεκριμένα πως «το νερό ήταν και παραμένει δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται».

Συμπλήρωσε πως το νομοσχέδιο που συζητείται είναι απαραίτητο, διότι στα δημόσια μονοπώλια πρέπει να υπάρχει έλεγχος και εποπτεία, αλλά και ρύθμιση της τιμολογιακής τους πολιτικής από την Πολιτεία με σκοπό την προστασία των καταναλωτών. Ο Κώστας Σκρέκας, ανέδειξε, επίσης, την ανάγκη λογοδοσίας των φορέων διαχείρισης υδάτων και κατέθεσε στοιχεία για την ανάγκη εποπτείας κι ελέγχου στο συγκεκριμένο πεδίο.

«Δεν αναφέρεται πουθενά στην έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου προς ψήφιση είναι αντισυνταγματικές» είπε ο Κώστας Σκρέκας.

Τόνισε από την πλευρά του πως η πολιτεία δεν εκχωρεί καμία αρμοδιότητα σχεδιασμού υδατικής πολιτικής προς μία ρυθμιστική αρχή. «Αναθέτουμε αρμοδιότητες μόνο εποπτείας και ελέγχου στη Ρυθμιστική Αρχή. Δεν αναθέτουμε σε καμία περίπτωση τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής», υποστήριξε.

Διαβεβαίωσε πως δεν υποκρύπτεται καμία παρούσα ή μελλοντική ιδιωτικοποίηση των φορέων διαχείρισης υδάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 295 φορείς παροχής ύδατος. «Μόλις το 38% αναρτά τα στοιχεία που οφείλει και δεν γνωρίζουμε καν αν μετρούν συστηματικά την ποιότητα του νερού που παρέχουν στους πολίτες. Σύμφωνα με στοιχεία που δηλώνουν οι ίδιες οι ΔΕΥΑ, έχουν απώλειες μέχρι και 62%. Υπάρχουν ΔΕΥΑ που χρεώνουν δυο φορές πιο ακριβά το νερό στους δημότες τους, με βάση τα στοιχεία που εκείνες αναφέρουν. Μια Ανεξάρτητη Δημόσια Ρυθμιστική Αρχή είναι δημόσιος έλεγχος», ανέφερε.

Δείτε περισσότερα…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων