Σχετικά με το αν το φιλικό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα συνεχιστεί μετά τις εκλογές της 21ης Μαϊου, την ψήφο των σεισμόπληκτων, αλλά και τηn σημασία της έγκρισης που έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το αμερικανικό Κογκρέσο για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16, μίλησαν στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου, Κώστας Υφαντής και η ανταποκρίτρια στην Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου.
Μέσα στο προεκλογικό κλίμα που βρίσκεται η Τουρκία και μετά τις προκλητικές δηλώσεις στις οποίες επανέρχονται Καλίν και Τσαβούσογλου, ο κ. Υφαντης εξήγησε αν το «φιλική ατμόσφαιρα» που υπήρχε, κατά κάποιον τρόπο, το προηγούμενο διάστημα με την χώρα μας, θα αλλάξει μετά τις εκλογές.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Υφαντής: «Είναι υπερβολικό να χαρακτηρίσουμε τις σχέσεις της Τουρκίας με την χώρα μας, φιλικές».
Αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε είναι ότι η ατμόσφαιρα είναι φιλική, είναι πολύ καλύτερη, παρά τις προκλητικές δηλώσεις, τις οποίες, όπως ανέφερε, ο ίδιος δεν θεωρεί «προκλητικές», είναι δηλώσεις οι οποίες «υπενθυμίζουν σε όλους ποια είναι η τουρκική ατζέντα, ποιες είναι οι τουρκικές αιτιάσεις, οι τουρκικές θέσεις, αλλά χωρίς να έχουμε ευτυχώς τις απειλές, την τοξικότητα, την χυδαιότητα πολλές φορές που βιώσαμε τα τελευταία τρία ή τα τελευταία δύο χρόνια αν θέλετε και βεβαίως δεν έχουμε τις προκλήσεις στο πεδίο, όπως έλεγε ο πρόεδρος Ερντογάν».
Ο κ. Υφαντής συνέχισε εξηγώντας ότι μέχρι στιγμής: «Η δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας εξακολουθεί να είναι μηδενική. Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα παραμένουν κατά την ανάγνωση μου όπως διαμορφώθηκαν μετά την 6η Φεβρουαρίου. Δεν θεωρώ δηλαδή ότι υπάρχει, ότι δυναμιτίζει το καλό κλίμα που υπάρχει με αυτές τις δηλώσεις.
Το τι θα γίνει τελικά, πόσο θα κρατήσει αυτό το καλό κλίμα και αν θα έχουμε, αν θέλετε το ξεκίνημα τουλάχιστον κάποιων διαδικασιών συζήτησης, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα, το οποίο θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από την επόμενη μέρα των εκλογών και στις δύο χώρες».
Ο εκσυγχρονισμός των τουρκικών F-16
Ο κ. Υφαντής σχολίασε επίσης την χθεσινοβραδινή απόφαση – ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16, ύψους περίπου 260 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σχετικά με το αν η πώληση του εξοπλισμού αυτού μπορεί να είναι μια κίνηση καλής θέλησης της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα είπε: «Είναι σίγουρα κίνηση καλής θέλησης. Είναι σίγουρα υπάκουη σε τεχνικές εισηγήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο θέλει να είναι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία ως μέλος του ΝΑΤΟ, σε μια καλή κατάσταση. Πολιτικά δείχνει δείχνει ότι τουλάχιστον οι αμερικανική διοίκηση διάκειται περισσότερο ευμενώς από ότι το Κογκρέσο απέναντι στην Τουρκία, σε αυτό το συγκεκριμένο αίτημα.
Η κ. Φερεντίνου από την πλευρά της, μίλησε για το αν έχουν υπάρξει δηλώσεις και αντιδράσεις από την Τουρκία μετά την απόφαση για τα F-16, λέγοντας ότι: «Δεν έχουμε επίσημες αντιδράσεις προς το παρόν, διότι δεν αναφέρεται αυτό που είπαν. Η κίνηση αυτή η αμερικανική αναφέρεται στα ειδησεογραφικά σάιτ και βέβαια προσθέτουν ότι η είδηση προέρχεται από πηγές του ανταποκριτή του Anadolu, αλλά ακόμα δεν έχουμε κάποια επίσημη ανακοίνωση από κανένα θεσμό. Μάλιστα, προηγουμένως – κοιτάξτε το Υπουργείο Εξωτερικών – δεν έχουμε καμία ανακοίνωση. Προφανώς αν έχουμε μπορεί να την έχουμε αργότερα σήμερα».
Πως θα ψηφίσουν οι σεισμόπληκτοι
Σχετικά με τη διαδικασία με την οποία θα ψηφίσουν στις εκλογές στην Τουρκία, οι άνθρωποι που ζουν στις σεισμόπληκτες περιοχές, οι οποίες καλύπτουν μια τεράστια έκταση στα νοτιοανατολικά, με πολλούς από αυτούς να μένουν σε παραπήγματα, η κ. Φερεντίνου τόνισε: «Κοιτάξτε πάρα πολλοί, έχουν φύγει από τις περιοχές αυτές μένουν με συγγενείς σε γειτονικές επαρχίες. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αναστάτωση σε αυτές τις περιοχές και έχει αδειάσει πολύ. Πολλές περιοχές έχουν ουσιαστικά αδειάσει. Ακόμη δεν έχουν ετοιμαστεί αυτά τα κοντέινερ, αυτά τα σπιτάκια τα οποία συνεχώς υπόσχονται, αλλά ακόμη δεν έχουν τελειώσει.
Η οργάνωση όσον αφορά τη διεξαγωγή των εκλογών είναι καλή. Χτες μάλιστα ο επικεφαλής της του Ανώτατου Συμβουλίου, του εκλογικού Συμβουλίου ανέφερε ότι είναι περίπου 65 εκατομμύρια εκλογείς, 65 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν.
Στην Τουρκία ένας τεράστιος αριθμός δεν ξέρουμε. Θα δούμε τι θα κάνουν στις περιοχές αυτές, αλλά συνήθως οι εκλογές εδώ είναι οργανωμένες. Υπάρχουν τα εκλογικά τμήματα, υπάρχουν εκπρόσωποι. Δεν νομίζω να υπάρχει κανένα πρόβλημα».
Θα οδηγηθεί σε εμφύλιο το Σουδάν;
Ο κ. Υφαντής μίλησε και για την έκρυθμη κατάσταση στο Σουδάν και για τον αν θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν εμφύλιο.
«Πραγματικά δεν είναι πολλά που μπορεί να πει κανείς. Η μία γενική παρατήρηση είναι ότι πρόκειται δυστυχώς για μια κλασική σύγκρουση. Ας το πω το αφρικανικού τύπου δηλαδή είναι μία από εκείνες τις συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών φατριών ή φυλών, οι οποίες πολύ συχνά εξελίσσονται δραματικά.
Όχι μόνο παίρνουν τη μορφή γενικευμένου εμφυλίου πολέμου – που αυτή τη στιγμή νομίζω ότι έχουμε εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν – αλλά και τα αποτελέσματά τους είναι πολλές φορές εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί, μεταξύ των αμάχων και στα όρια της γενοκτονίας πολλές φορές.
Το Σουδάν δυστυχώς έχει βιώσει τέτοιου είδους συνθήκες, όχι στο απώτατο ή στο απώτερο παρελθόν. Για κάποιους οι οποίοι δεν ασχολούνται, τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Δηλαδή έχεις δύο πλευρές στο Σουδάν, οι οποίες ξαφνικά συγκρούονται μεταξύ τους, ενώ πριν μέχρι και το Δεκέμβριο ήταν μαζί και ήταν μαζί και στην ανατροπή του προηγούμενου καθεστώτος».
Πηγή: ertnews.gr