Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Κοτζιάς: Χωρίς ομοφωνία, καμία αλλαγή συνθήκης για τη Frontex

«Οι αλλαγές των συνθηκών γίνονται με διαφορετικές διαδικασίες από ό,τι οι αλλαγές των κανονισμών, όπως εκείνου της Frontex», και «αυτό που δεν μπορεί να γίνει είναι να κρυφτεί μια αλλαγή της συνθήκης, που απαιτεί ομοφωνία και διακυβερνητική διάσκεψη, πίσω από την αλλαγή ενός κανονισμού», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», με τίτλο “Η αλλαγή συνθήκης για τη Frontex απαιτεί ομοφωνία ” και απαντώντας στην ερώτηση αν η Ελλάδα προτίθεται να θέσει βέτο στο ενδεχόμενο οι εταίροι να συμφωνήσουν σε παρεμβάσεις της συνοριοφυλακής/ακτοφυλακής χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ενός κράτους-μέλους, ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει επίσης ότι «η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ της ανάπτυξης μιας δημοκρατικής ΕΕ με κοινά σύνορα» και υπενθύμισε πως κάθε μέτρο στην κατεύθυνση αυτή είναι καλοδεχούμενο, «αρκεί να μην γίνεται στο πόδι και να μην παραβιάζει τις συνθήκες της ΕΕ, στην περίπτωσή μας τα άρθρα 72 και 79 της Συνθήκες της Λισαβόνας».

Σε ερώτηση αν θα γίνει τελικά η τριμερής συνάντηση στη Χίο ανάμεσα στη Γερμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα, ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζει πως σε μια τέτοια συνάντηση, που θα αφορά στις ροές προσφύγων, είναι καλό να συμμετέχει η ΕΕ στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την ΠΓΔΜ να εκπληρώσει την απαίτηση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 και να συμβάλει στην επίλυση του ονοματολογικού με τόλμη, συνέπεια, περισσότερη διάθεση για ουσιαστικό διάλογο και να επιδείξει ικανότητα της κουλτούρας έντιμων συμβιβασμών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img