Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Κούρεμα έως και 50% στα εφάπαξ- Πώς θα υπολογιστούν

Τρεις τρόπους υπολογισμού του εφάπαξ υπάρχουν πλέον για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, υπάρχουν περί τους 28.000 εργαζόμενους που κατέθεσαν αίτηση εντός του 2014 και θα χωριστούν σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες.

Το ύψος του εφάπαξ θα υπολογιστεί με βάση έναν μαθηματικό τύπου που όμως δεν έχει καθοριστεί. Παράλληλα, προβλέπονται μειώσεις στα χρήματα που θα πάρουν από 20% έως 50%.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, εντός του 2015, για την πλειοψηφία των δικαιούχων θα εφαρμοστούν τρεις τρόποι υπολογισμού του εφάπαξ. Συγκεκριμένα:

Δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν από την εργασία τους μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 θα πάρουν το βοήθημα χωρίς μείωση. Υπολογίζεται ότι θα το λάβουν ως το τέλος του Μαρτίου του 2015, με μέση παροχή στα 29.000 ευρώ.

Για δημόσιους υπαλλήλους που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης ως και το Δεκέμβριο του 2013 εξετάζεται ειδική διάταξη για να περιοριστούν οι μειώσεις. Πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι έχει ήδη σταλεί αίτηση στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή, προκειμένου να ληφθούν υπόψη συντελεστές δεκαεξαμήνου (από το Σεπτέμβριο του 2013 έως και το Δεκέμβριο του 2014), κάτι που θα περιορίσει τις μειώσεις. Οι αιτήσεις τους αναμένεται να εξεταστούν από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Μαΐου.

Δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους από τις αρχές του 2014 και μετά. Πρόκειται για περίπου 20.000 άτομα, που δεν ξέρουν τι εφάπαξ θα πάρουν και πότε θα το λάβουν. Εκτιμάται ότι η καταβολή του θα ξεκινήσει μετά από τον Ιούνιο του 2015 και ότι θα καθιερωθεί νέος τύπος για τον υπολογισμό του βοηθήματος, αλλά δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι βασικές παράμετροι.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων