Μετά το τέλος της εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών, το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ ενεργοποιούν μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, με την οποία οι φορολογούμενοι, εφόσον αποδεχτούν τα αποτελέσματα του ελέγχου, χωρίς δηλαδή να τα αμφισβητήσουν, θα έχουν μείωση των προστίμων. Η νέα πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει τον Οκτώβριο, και συγκεκριμένα όσοι αποδεχθούν ότι έχουν τελέσει το αδίκημα της φοροδιαφυγής θα δουν μείωση των προστίμων από 25% έως 50%. Με την κίνηση αυτή το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στην άμεση είσπραξη των φόρων και των προστίμων που καταλόγισαν οι ελεγκτικές αρχές, καθώς και στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από πιθανές προσφυγές κατά του Δημοσίου.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο:
– Το πρόστιμο μειώνεται έως και 50% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου και υποβολή σχετικής δήλωσης μέχρι και 10 ημέρες μετά την κοινοποίηση από τον ελεγκτικό μηχανισμό του σχετικού φόρου που προκύπτει. Σήμερα ισχύει μείωση προστίμου κατά 40% για φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ αν υποβληθεί η δήλωση προ της κοινοποίησης διορθωτικού προσδιορισμού και η συνολική οφειλή (κύριος φόρος, αναλογικό πρόστιμο και τόκοι) εξοφληθεί σε 30 ημέρες από την υποβολή της αρχικής εκπρόθεσμης ή τροποποιητικής.
– Το πρόστιμο μειώνεται έως και 40% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μετά την κοινοποίηση του φόρου αλλά πριν από την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ).
– Το πρόστιμο μειώνεται έως και 30% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της υποβολής προσφυγής σε αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο.
– Το πρόστιμο μειώνεται έως και 25% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της έναρξης συζήτησης ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου.
Μετά τη μείωση του προστίμου θα πρέπει το 25% της συνολικής οφειλής να καταβληθεί μέσα σε 3 ημέρες από την αποδοχή της σχετικής αίτησης, που θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, η ενεργοποίηση της οποίας αναμένεται την 1η Οκτωβρίου 2024. Το υπόλοιπο της οφειλής πρέπει να εξοφληθεί σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις, μέσω της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών.
Όσοι ενδιαφέρονται και επιθυμούν να μειώσουν το πρόστιμο που τους έχει επιβληθεί θα πρέπει από τον Οκτώβριο του 2024 να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ την πρόθεσή τους. Όπως τονίζεται στον νέο νόμο, “η δήλωση έχει ως συνέπεια την ανέκκλητη αποδοχή των αποτελεσμάτων του φορολογικού ελέγχου και της προσωρινής ή οριστικής πράξης προσδιορισμού φόρου ή της πράξης επιβολής προστίμου ή της απόφασης της ΔΕΔ. Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δόσης ή η μη εξόφληση στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής οδηγεί στην άρση των εκπτώσεων και επανέρχεται η αρχική οφειλή δηλαδή, πριν τη μείωση του προστίμου”.
Η νέα διαδικασία αναμένεται να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, ενώ από την άλλη ο ελεγκτικός μηχανισμός θα κλείνει γρήγορα τις υποθέσεις. Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται φέτος είναι ιδιαίτερα αυξημένοι και τα πρόστιμα που καταλογίζονται από τον μηχανισμό είναι στα ύψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μόνο από τους ελέγχους στους πλούσιους φορολογούμενους και τις μεγάλες επιχειρήσεις έχουν επιβληθεί φόροι και πρόστιμα που ξεπερνούν τα 440 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα:
1. Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου έχει εκδώσει 606 νέες εντολές ελέγχου, ενώ άλλοι 1.099 έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη. Με βάση τα στοιχεία, έχουν βεβαιωθεί πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα 25,42 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι ελεγκτές του ΚΕΦΟΜΕΠ ασχολούνται με 27 υποθέσεις αγοραπωλησιών μεγάλης αξίας ακινήτων.
2. Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων έχει εκδώσει 570 νέες εντολές ελέγχου, ενώ έχουν ολοκληρωθεί 154 υποθέσεις. Με βάση τα στοιχεία, έχουν βεβαιωθεί πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα 223,62 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί 43,99 εκατ. ευρώ.
3. Τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ) έχουν εκδώσει 4.053 νέες εντολές ελέγχου, έχουν ολοκληρωθεί 2.900 υποθέσεις και βεβαιώθηκαν 219,10 εκατ. ευρώ πρόσθετων φόρων και προστίμων, ενώ έχουν εισπραχθεί 23,48 εκατ. ευρώ.
4. Σε διάστημα ενός μήνα έχουν υποβληθεί 135 αναφορές στην Αρχή για το Ξέπλυμα για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ κατά περίπτωση, με τον συνολικό όγκο των ελεγχόμενων υποθέσεων να φτάνει στα 500,7 εκατ. ευρώ.
Μείωση αποκλίσεων
Στη σταδιακή μείωση των αποδεκτών αποκλίσεων εσόδων και εξόδων που αναρτώνται στα ηλεκτρονικά βιβλία προχωρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο τον Ιανουάριο του 2025 να μηδενιστούν εντελώς. Με τη νέα απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Χρίστου Δήμα, κατόπιν εισήγησης του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται νέα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων δήλωσης φόρου σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για τις παρακάτω φορολογικές περιόδους ΦΠΑ, τα οποία μηδενίζονται στο τέλος του έτους. Ειδικότερα:
– Από 1/1/2024 έως και τις 30/6/2024 παραμένει σε ισχύ ποσοστό απόκλισης 30% στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και 30% στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.
– Από 1/7/2024 έως και τις 30/9/2024 μειώνεται σε 10% στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και σε 20% στην περίπτωση των εξόδων.
– Από 1/10/2024 έως και τις 31/12/2024 μηδενίζονται οι αποκλίσεις στην περίπτωση δεδομένων εσόδων και περιορίζονται σε 5% στην περίπτωση των εξόδων.
– Από 1/1/2025 παύουν να υφίστανται αποκλίσεις τόσο ως προς τα έσοδα όσο και προς τα έξοδα σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
capital.gr