Με βασικό στόχο τη στελέχωση του κλάδου της υγείας και τη σύσταση ενός Τaxis θα κινηθεί το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, για να «αιμοδοτηθεί» το σύστημα με 1000 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Επίσης, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα διαταχθεί διαχειριστικός έλεγχος σε τέσσερις μεγάλους οργανισμούς.
Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή «επιχειρούμε να στηρίξουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας που δέχτηκε τη βία της “μνημονιακής καταιγίδας”, όπως η ωρίμανση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, η απειλή κατάργησης του εφάπαξ, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η άφρονα πολιτική».
Ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε ότι ενεργοποιήθηκαν ήδη παλαιότεροι διαγωνισμοί και στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους θα «αιμοδοτηθεί» το σύστημα με 1000 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Επιπλέον, θα στελεχωθούν οι δομές Υγείας της χώρας με διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό με την επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων. «Προσδοκούμε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να έχει προτεραιότητα και σημαντικό μερίδιο νέων προσλήψεων από τις συνολικά 11.500 προσλήψεις που προβλέπονται για το έτος 2015», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η δημόσια Υγεία και οι χρόνιες παθήσεις θα αποτελέσουν τις προτεραιότητες ενός συστήματος που η στρατηγική του θα στηρίζεται στην πρόληψη».
Όπως υπογράμμισε είναι προτεραιότητα η λειτουργία θεσμών που θα εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και θα υπερασπίζονται «το δημόσιο συμφέρον με επίκεντρο τις προμήθειες για να σταματήσει το “πάρτι” της τελευταίας δεκαετίας των κατ΄ εξακολούθηση αναθέσεων».
Ανακοίνωσε ότι θα διαταχθεί διαχειριστικός έλεγχος σε τέσσερις μεγάλους οργανισμούς και «θα επεκταθεί παντού και όπου υπάρχουν θύλακες διαφθοράς θα συγκρουστούμε με σφοδρότητα».
Εξήγγειλε την ολοκλήρωση ενός σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος, ένα αντίστοιχο «Taxis στην Υγεία». Θα αποτελεί, όπως είπε, άμεσο στόχο στο πλαίσιο σύνδεσης της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) με όλες τις δομές και τις δράσεις στο χώρο της Υγείας. «Σκοπός είναι να εξασφαλίσουμε ένα πλήρες σύστημα που θα ελέγχει, θα παρακολουθεί και θα στηρίζει το σύστημα Υγείας προκειμένου η αποτελεσματικότητα τόσο στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος όσο και στην ποιοτική ιατρική φροντίδα να αποτελέσει πραγματικότητα Θέτουμε άμεσα σε εφαρμογή την ψηφιακή υπογραφή και το νέο σύστημα ελέγχου απάτης δια της ΗΔΙΚΑ, με στόχο την άμεση παρέμβαση στις πηγές κόστους του συστήματος», υπογράμμισε.
Επιπροσθέτως, ανακοίνωσε την αξιοποίηση του υγειονομικού χάρτη που θα συμβάλει αποφασιστικά στον καλύτερο σχεδιασμό του σύγχρονου συστήματος Υγείας.
Δήλωσε, παράλληλα, ότι «αλλάζουμε ριζικά το μοντέλο της πολιτικής φαρμάκου με στόχο να γίνει η Ελλάδα χώρα έλευσης, έρευνας και επενδύσεων στην παραγωγή φαρμάκου» και πρόσθεσε ότι «η χώρα διαθέτει τεχνογνωσία, ερευνητικά κέντρα και πλούσιο επιστημονικό δυναμικό. Η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα θα έχει δύο στοχεύσεις. Πρώτον, την κάλυψη των αναγκών της χώρας και δεύτερον τη συμβολή στην πραγματική ανάπτυξη με τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους επιστήμονες της πατρίδας μας».
Τέλος, ανέφερε και ένα περιστατικό του υπουργείου τονίζοντας ότι «συναντήσαμε το υπουργείο να καλείται να πληρώσει για δύο χρόνια 15 εκατ. ευρώ στους φίλους μας τους Γερμανούς για την υποστήριξη να φτιάξουμε νομοσχέδιο και να εκδίδουμε υπουργικές αποφάσεις». Επίσης, ζήτησε τα χρήματα από την πώληση της BMW που μέχρι πρότινος μετέφερε τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το αεροπλάνο που θα πουληθεί να δοθεί στα ασθενοφόρα που είναι «παρκαρισμένα».