Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται τα στελέχη της Κουμουνδούρου, μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος. Μια απόφαση που αιφνιδίασε και τους πιο στενούς του συνεργάτες και στην οποία καταλυτικό ρόλο έπαιξε η βαριά ήττα της 25ης Ιουνίου.
“Εγώ κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει. Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας. Στις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας και της Αριστεράς. Αποφάσισα λοιπόν να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του Κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του. Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες. Στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές. Δεν το κρύβω ότι είμαι συγκινημένος” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η λίστα των διεκδικητών περιλαμβάνει αυτή την ώρα τουλάχιστον πέντε στελέχη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον στίβο της διαδοχής είναι πολύ πιθανό να κατέβουν η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και ο Παύλος Πολάκης.
Το πρώτη βήμα έκανε η Έφη Αχτσιόγλου, μέσω ανάρτησης για τον Αλέξη Τσίπρα: “Μαζί του θα συνεχίσουμε να δίνουμε αγώνες για τους πολλούς, για έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας, για μια κοινωνία αξιοπρέπειας“.
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης από την πλευρά του διέψευσε ότι πρόκειται να διεκδικήσει την ηγεσία. «Δεν ενδιαφέρομαι να είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα θέσω υποψηφιότητα», ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Με αιχμηρό τρόπο για την στάση του Αλέξη Τσίπρα το 2015, αλλά και τον ρόλο των στελεχών, που αποτελούσαν τον πυρήνα των συνεργατών του, σχολίασε τις εξελίξεις ο Στέλιος Κούλογλου. Αποκάλυψε πως στο κόμμα «πήγαινες μία δημοσκόπηση η οποία δεν ήταν καλή για τον ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση ήταν “δεν μπορώ να δείξω αυτή τη δημοσκόπηση στον πρόεδρο”», ομως τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας «διάβαζε κάθε μέρα τις δημοσκοπήσεις». «Υπήρχε ένα κλίμα όπου δημιουργούνταν μία κατάσταση που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα» πρόσθεσε.
Στην παραίτηση Τσίπρα αναφέρθηκε και ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος είχε μιλήσει για διαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογική ήττα: “Στην ουσία έχουμε ένα τέλος εποχής που στηρίζεται στο ότι τελειώνει η 15ετής πορεία για τον ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα. Βεβαίως αυτό θα είναι τέλος εποχής του ΣΥΡΙΖΑ με ηγέτη τον Τσίπρα, θεωρώ ότι δεν είναι τέλος για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον Τσίπρα“.
“Οι αρχηγοί δεν είναι αιώνιοι, οι παρακαταθήκες και του ίδιου είναι μια εγγύηση για μια ενωτική και συνθετική πορεία από εδώ και πέρα” σχολίασε από πλευράς του ο Πάνος Σκουρλέτη.
Το βαρύ κλίμα και η ένταση που προκάλεσε η εκλογική ήττα οδήγησε, όπως αποκαλύπτεται, στα άκρα, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Παναγιώτη Ρήγα σχεδόν να έρχονται στα χέρια.
“Δέχθηκα μια απρόκλητη και τραμπούκικη επίθεση. Ξαφνικά άρχισε να μου πετάει αντικείμενα και με έπιασε από τον λαιμό. Ήταν πολλοί εκεί και προσπάθησαν να τον ηρεμήσουν (σ.σ. τον Δημήτρη Τζανακόπουλο). Εξαπέλυσε ύβρεις, τις οποίες δεν θέλω να μεταφέρω” υποστήριξε ο Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος αναμένεται να θέσει το θέμα και στα κομματικά όργανα.
Κομβικό ρόλο στην νέα εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να παίξει η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι το πρόσωπο που θα εκλεγεί πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Συζητήσεις και ζυμώσεις στο ΣΥΡΙΖΑ
Διεργασίες συζητήσεις και ζυμώσεις εξελίσσονται στο ΣΥΡΙΖΑ όπου τα στελέχη προχωρούν τις διαδικασίες διαδοχής στο κόμμα μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία.
Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει την Κυριακή. Πιθανώς μαζί με κάποια στελέχη ακόμα θα αναλάβει το οργανωτικό κομμάτι για να προχωρήσουν οι συνεδριακές διαδικασίες και εκεί στο συνέδριο να κλειδώσει και η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Ημερομηνία αναζητείται για τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής πιθανότατα για μία από τις δύο επόμενες Κυριακές.
Σε αυτές τις συνεδριάσεις θα ξεκαθαριστεί και ποια θα είναι ή ποιες θα είναι οι προτάσεις για το συνέδριο, αν θα έχουν μορφή διαρκούς συνεδρίου δηλαδή να τρέξουν οι διαδικασίες με τους προηγούμενους συνέδρους με πιο γρήγορο ρυθμό ή αν θα ληφθούν αποφάσεις για ένα έκτακτο συνέδριο με ανάδειξη νέου συνέδρων, διαδικασία που θα αφορά στο φθινόπωρο πλέον ή και πιο μετά και από την οποία θα προκύψει και η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου από τη βάση. Δεν είναι απίθανο όπως δείχνουν τα δεδομένα αυτή την ώρα να θεωρείται πάρα πολύ δύσκολη μία εκλογική διαδικασία μέσα στο καλοκαίρι.
Τη Δευτέρα πάντως θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα προκειμένου να εκλέξει τον μεταβατικό ή τη μεταβατική επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr