Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είναι αντίθετος με την αύξηση της συνεισφοράς των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Την ίδια στιγμή τάσσεται υπέρ της περικοπής ορισμένων προγραμμάτων, όπως η οικονομική βοήθεια προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Η Αυστρία, η οποία θα αναλάβει την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο, επιθυμεί η Ενωση, οι πόροι της οποίας θα μειωθούν μετά το Brexit, «να φανεί περισσότερο οικονόμα με τα χρήματα των φορολογουμένων» και «να επανεξετάσει» τα προγράμματα για να κάνει οικονομία, εξηγεί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Standard, ο 31χρονος αυστριακός καγκελάριος.
«Η εναλλακτική επιλογή θα ήταν να ζητήσουμε μεγαλύτερες οικονομικές συνεισφορές, Αλλά αυτό δεν είναι η δική μου επιλογή», εξηγεί ο Κουρτς, ο οποίος στις διαπραγματεύσεις για τον μετά το 2020 ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα εκπροσωπήσει τους μεγάλους χρηματοδότες μαζί με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.
«Αυτήν την στιγμή, πολλά χρήματα έχουν χορηγηθεί στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης…Το θέμα έχει εν μέρει τεθεί, αν δηλαδή τα χρήματα κατευθύνονται προς τους σωστούς αποδέκτες», λέει.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Πολωνία και η Ουγγαρία πρέπει να περιμένουν μείωση της χρηματοδότησης, ο αυστριακός καγκελάριος παραδέχεται ότι ως προς το θέμα αυτό έχει σοβαρή διαφωνία με τον ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Ορμπάν.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βιένη με τον Βίκτορ Ορμπάν, με το οποίο διαπίστωσε σύγκλιση απόψεων επί σειράς θεμάτων, όπως η αυστηρή μεταναστευτική πολιτική για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Μεταξύ των άλλων προγραμμάτων που θεωρεί ότι πρέπει να αναθεωρηθούν αναφέρει «τα εκατοντάδες εκατομμύρια» ευρώ που προβλέπονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την προσέγγιση με την Τουρκία.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου , μεγάλου χρηματοδότη του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, μεταφράζεται σε απώλειες 12 έως 13 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Ο Κουρτς δηλώνει ότι η έμφαση κατά τη διάρκεια της αυστριακής προεδρίας θα τεθεί στην ενίσχυση της επικουρικότητας στην Ενωση, ώστε να αφεθούν περισσότερες αρμοδιότητες στα κράτη μέλη.
Θεωρεί ότι η απαίτηση για ενίσχυση της επικουρικότητας δεν συγχέεται με τον ευρωσκεπτικισμό: «Η Ευρώπη πρέπει να ενισχυθεί εκεί όπου είναι αναγκαία…από την αμυντική πολιτική μέχρι την ψηφιακή οικονομία», αλλά όχι ως προς την κοινωνική πολιτική μέσω μίας σύγκλισης των παροχών, εξηγεί ο Κουρτς.
Ο συντηρητικός αυστριακός καγκελάριος δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη για το ότι ο κυβερνητικός του εταίρος, το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων, θα ρίξει φως στο παρελθόν του και τις ενδεχόμενες σχέσεις ορισμένων από τα μέλη του με υπερεθνικιστικά κινήματα. Μία αποσαφήνιση «είναι αναγκαία», λέει.
Στην τελευταία υπόθεση αυτού του είδους, ο Ούντο Λαντμπάουερ, στέλεχος του Κόμματος των Ελευθέρων, 31 ετών, αναγκάσθηκε να παραιτηθεί την περασμένη εβδομάδα, αφού αποκαλύφθηκε ότι ο παγγερμανικός σύλλογος του οποίου είναι ηγετικό στέλεχος έχει εκδώσει βιβλίο με ύμνους για το Τρίτο Ράιχ.
«Κάθε φορά που υπάρχει τέτοια υπόθεση, πλήττεται η εικόνα της χώρας μας, κυρίως δεδομένης της ιστορικής μας ευθύνης», λέει ο Σεμπάστιαν Κουρτς.