Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

«Κόβουν» κάρτες και χορηγήσεις οι τράπεζες

«Κόβουν» μονομερώς τις πιστωτικές κάρτες οι ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες και μειώνουν τα πιστοληπτικά όρια. Παράλληλα, αναθεωρούν τα κριτήρια για τη χορήγηση νέων στεγαστικών, επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων. Αυτά γίνονται ανεξάρτητα από το αν ένας πελάτης έχει υπάρξει (ιστορικά) συνεπής και ανεξάρτητα από το αν πρόσφατα έχει λάβει έγκριση για ένα δάνειο ή εάν έλαβε νέα κάρτα.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται μαζικά και αποσκοπούν στο να μειώσουν άμεσα το σύνολο των χορηγήσεων κάθε τράπεζας. Βεβαίως αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις πολυπληθείς δηλώσεις κυβερνητικών και τραπεζικών στελεχών ότι «οι κάνουλες θα ανοίξουν» και ότι “τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα στηριχτούν”, αλλά η τακτική έρχεται από τους «συνήθεις ύποπτους». Την τρόικα.

Οι επόπτες που έχει διορίσει η τρόικα, ήδη έχουν πιάσει δουλειά. Έχουν ανοίξει τα κιτάπια των τραπεζών για να διαπιστώσουν πως δινόντουσαν τα δάνεια και σε ποιους.

Παράλληλα, έχουν σταματήσει και τη χορήγηση νέων δανείων, αφού θα αλλάξουν (ξανά) πολλά από τα κριτήρια. Για παράδειγμα, θα αναθεωρηθούν όλες οι εκτιμήσεις που αφορούν τις τιμές των ακινήτων. Σε αυτόν τον τομέα, θα γίνει… «σφαγή» και από την πλευρά των τραπεζών και από την πλευρά των νοικοκυριών και από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Είναι σαφές ότι το «άνοιγμα» μεταξύ των εγγυήσεων και του δανεισμού θα μεγαλώσει και θα δημιουργηθούν μεγαλύτερες τρύπες στα βιβλία των τραπεζών, ενώ οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων θα έρθουν επίσης σε αδιέξοδο.

Τα χνάρια των ελληνικών τραπεζών ακολουθούν και οι κυπριακές. Το «χορό» έσυρε η Laiki τράπεζα που «έκοψε» δύο από τις τρεις πιστωτικές της κάρτες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων