Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Κούρεμα ή… μάκρυμα;

Eνώ η γερμανική Bild βάζει με τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε στοίχημα για μετεκλογικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, δύο είναι τα σενάρια που δουλεύει η Κομισιόν για όλο το κομμάτι της προβληματικής ευρωζώνης.

Πρώτον, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων κατά 30 ή και 50 χρόνια με αισθητή ελάφρυνση στα επιτόκια των δανείων. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανασταλεί η καταβολή τόκων για τα δάνεια του πρώτου πακέτου στήριξης, ύψους 53 δισ. ευρώ, που έχουν εκταμιευθεί απευθείας από τις χώρες της Ευρωζώνης, αν και μάλλον προκρίνεται η περικοπή του ύψους του επιτοκίου. Σήμερα, η Ελλάδα για αυτό το ποσό πληρώνει επιτόκιο Euribor + 0,5%, δηλαδή τόκους περίπου 400 εκατ. ευρώ το χρόνο. Εάν το επιτόκιο περιοριστεί κατά 0,5%, τότε και οι ετήσιοι τόκοι θα μειωθούν κατά περίπου 260 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που διευκολύνει την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια.

Δεύτερον, «κούρεμα» στην αξία των δανείων από το πρώτο πακέτο στήριξης κατά 50%. Αυτό οδηγεί στη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 26,5 δισ. ευρώ ή κατά περίπου 14% του ΑΕΠ, με τα σημερινά δεδομένα, που επιθυμεί το ΔΝΤ προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Είναι προφανές ότι και οι δύο λύσεις με τους παραπάνω υπολογισμούς είναι οριακές, καθώς προϋποθέτουν ότι τα νούμερα βγαίνουν, κάτι που είναι εμφανές δια γυμνού οφθαλμού πως δεν στέκει.

HTML tutorial

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων