Ως πρόωρη χαρακτήρισε τη συζήτηση για μείωση επιτοκίων η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι αυτή την άποψη μοιράζονται και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης της τράπεζας, προσθέτοντας ότι διατηρεί τη θέση που εξέφρασε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Bloomberg, όπου έδωσε ένα έμμεσο σήμα ότι η πρώτη μείωση θα καταφθάσει το καλοκαίρι.
Η κα Λαγκάρντ επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΚΤ ότι θα συνεχίσει να βασίζει την πολιτική της στα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της, ενώ σημείωσε ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να ακολουθεί πορεία αποκλιμάκωσης, αν και υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για την πορεία του, με βασικό τη γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή, που μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές ενέργειας αλλά και προϊόντων, καθώς μπορεί να πλήξει το παγκόσμιο εμπόριο.
«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή μας, θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα που, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν ουσιαστικά σε αυτόν τον στόχο. Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής μας θα καθορίζονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα είναι απαραίτητο. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου επιτοκίων. Ειδικότερα, οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή μας για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», υπογράμμισε.
Σημείωσε ότι η οικονομία της ευρωζώνης το πιθανότερο είναι ότι έχει «παγώσει» στο δ’ τρίμηνο του 2023, ενώ θα είναι αδύναμη σε βραχυπρόθεσμο διάστημα, αν και μπορεί να υπάρξει μία ήπια ανάκαμψή της στο μέλλον. Όπως τόνισε αρκετοί δείκτες έχουν βελτιωθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι η ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί, καθώς απομακρύνεται η αρνητική επίδραση των υψηλών τιμών ενέργειας, με τη νομισματική πολιτική να συμβάλει σημαντικά σε αυτήν την πορεία. Παράγοντες που μπορούν να τον ενισχύσουν είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση των μισθών.
«Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό περιλαμβάνουν τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, ειδικά στη Μέση Ανατολή, οι οποίες θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές της ενέργειας και το κόστος των φορτίων υψηλότερα βραχυπρόθεσμα και να παρεμποδίσουν το παγκόσμιο εμπόριο. Ο πληθωρισμός θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί υψηλότερος από το αναμενόμενο εάν οι μισθοί αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο ή τα περιθώρια κέρδους αποδειχθούν πιο ανθεκτικά. Αντίθετα, ο πληθωρισμός μπορεί να εκπλήξει καθοδικά εάν η νομισματική πολιτική περιορίσει τη ζήτηση περισσότερο από το αναμενόμενο ή εάν το οικονομικό περιβάλλον στον υπόλοιπο κόσμο επιδεινωθεί απροσδόκητα. Επιπλέον, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να μειωθεί ταχύτερα βραχυπρόθεσμα, εάν οι τιμές της ενέργειας εξελιχθούν σύμφωνα με την πρόσφατη καθοδική μετατόπιση των προσδοκιών της αγοράς για τη μελλοντική πορεία των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», εκτίμησε η κα Λαγκάρντ.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ διατήρησε σήμερα αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων να διαμορφώνονται σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως.
πηγή: businessdaily.gr